Η δημοτικότητα των Τόρις έχει πιάσει «οροφή»

Η δημοτικότητα των Τόρις έχει πιάσει «οροφή»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει οδηγήσει το κόμμα του στα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας των τελευταίων 14 ετών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που εκπόνησε η εταιρεία ICM για λογαριασμό του Guardian που φέρει τους Συντηρητικούς να ενισχύουν το προβάδισμά τους έναντι των Εργατικών κατά ακόμη οκτώ εκατοστιαίες μονάδες μετά ένα έτος υπό τον νέο αρχηγό τους.

Η δημοσκόπηση δίνει στους Συντηρητικούς το 40%, τρεις μονάδες περισσότερο από τον περασμένο μήνα. Οι Εργατικοί παραμένουν στο 32%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες χάνουν τέσσερις μονάδες, υποχωρώντας στο 18%, στο χαμηλότερο ποσοστό τους από το καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει τη σημαντική στροφή της βρετανικής κοινής γνώμης από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία των Συντηρητικών ο κ. Κάμερον, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Εκτοτε οι Συντηρητικοί βρίσκονται κατά μέσον όρο στο 37% στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή τέσσερις μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς, που κατά μέσον όρο βρίσκονται στο 33%. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ετήσιο μέσο όρο των Εργατικών από την τελευταία νίκη των Συντηρητικών το 1992. Η δημοσκόπηση διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο και είχε προηγηθεί η ανάκριση του Τόνι Μπλερ από την αστυνομία. Το Εργατικό Κόμμα μπορεί να παρηγορηθεί από το ότι τα ποσοστά του παραμένουν αναλλοίωτα. Εκείνο που φαίνεται βέβαιο είναι πως η δημοτικότητά του δεν πρόκειται να υποχωρήσει κάτω από 30%.

Στο μεταξύ, η δημοτικότητα των Συντηρητικών φαίνεται να έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της εκτινασσόμενη στο 40%, που μάλλον δεν επαρκεί για να δώσει στον κ. Κάμερον την πλειοψηφία. Οι Συντηρητικοί θα πρέπει να σημειώσουν άνοδο για να είναι σε θέση να κερδίσουν τις εκλογές. Μπορούν, πάντως, να παρηγορηθούν από την πτώση της δημοτικότητας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που ώς τώρα παρέμενε σταθερή παρά τις προσπάθειες του κ. Κάμερον να απευθυνθεί στον χώρο του κέντρου. Πίσω από την αλλαγή στις στατιστικές υπάρχει και η εντεινόμενη εντύπωση της κοινής γνώμης ότι οι Συντηρητικοί οδεύουν προς νίκη στις επόμενες εκλογές. Μόνον το 12% των ψηφοφόρων τους πιστεύει ότι δεν θα κερδίσουν ξανά, ενώ το 37% προβλέπει ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών. Τον Ιούλιο του 2002 δημοσκόπηση της ICM κατέδειξε ότι μόλις το 19% των ψηφοφόρων πίστευε πως θα νικούσαν οι Τόρις. Είναι, άλλωστε, σημαντικό ότι οι ψηφοφόροι των Συντηρητικών έχουν ενθουσιασθεί με την προοπτική να νικήσει το κόμμα τους. Σε ποσοστό 67% προβλέπουν ότι ο κ. Κάμερον οδεύει προς τη νίκη. Οι ψηφοφόροι των Εργατικών, αντιθέτως, προβλέπουν σε ποσοστό 29% ότι το κόμμα τους θα ηττηθεί. Η ίδια δημοσκόπηση καταδεικνύει επίσης ότι το κόμμα των Πρασίνων, και όχι τα δεξιότροπα κόμματα όπως αυτό της Ανεξαρτησίας (Ukip), αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα τρία μεγάλα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή