Η Σομαλία ακροβατεί μεταξύ του πολέμου και της ειρήνης

Η Σομαλία ακροβατεί μεταξύ του πολέμου και της ειρήνης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΪΝΤΟΑ. Σφοδρές μάχες και συμφωνία εκεχειρίας, ισλαμιστές αντάρτες και Ευρωπαίοι μεσολαβητές, Αιθίοπες στρατιώτες και ντόπιοι φύλαρχοι – η χθεσινή ημέρα στην άναρχη Σομαλία ήταν μια άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη, με πολλούς και ποικίλους πρωταγωνιστές.

Τελεσίγραφο ισλαμιστών

Οι ισλαμιστές αντάρτες των «Ισλαμικών Δικαστηρίων», που έχουν επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, που υποστηρίζεται από αιθιοπικές δυνάμεις. Στις 12 Δεκεμβρίου, οι ισλαμιστές είχαν θέσει τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στις αιθιοπικές δυνάμεις να αποχωρήσουν. Το τελεσίγραφο έληξε και μάχες ξέσπασαν έξω από την Μπαϊντόα, όπου βρίσκεται οχυρωμένη η προσωρινή κυβέρνηση. Στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων πολεμούσαν και μερικές εκατοντάδες Αιθίοπες, σε μάχες που είχαν μάλλον χαρακτήρα προειδοποίησης παρά ολομέτωπης προέλασης. Δεν έγινε γνωστός ο αριθμός απωλειών.

Εντός των «τειχών» της πόλης βρισκόταν και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανάπτυξη και τη χορήγηση βοήθειας, Λουί Μισέλ. Ο Μισέλ διαπραγματεύθηκε με την αδύναμη κυβέρνηση και στη συνέχεια πέταξε με ελικόπτερο μέχρι την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, που ελέγχεται από τους ισλαμιστές. Το βράδυ και ύστερα από σφοδρές μάχες ανακοινώθηκε ότι επετεύχθη συμφωνία εκεχειρίας, αν και δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Εκεχειρίες συμφωνούνται και καταρρίπτονται συστηματικά στη Σομαλία, που τελεί σε καθεστώς ακυβερνησίας από το 1991. Στόχος του Μισέλ, που είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, είναι να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτύχουν ειρηνευτική συμφωνία. «Είμαστε ευτυχείς που τα ισλαμικά δικαστήρια συμφώνησαν να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες άνευ όρων» δήλωσε ο Λουί Μισέλ. Οι τελευταίες συνομιλίες κατέρρευσαν τον Νοέμβριο.

Ενας νέος πόλεμος θα ήταν καταστροφικός για τη Σομαλία, μετά την ξηρασία που κατέστρεψε τις καλλιέργειες και έπληξε σφοδρά την κτηνοτροφία στις αρχές του 2006 και τις πλημμύρες που έχουν καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες σπίτια από τον Σεπτέμβριο.

Θα κινδύνευε επίσης να επισύρει εντονότερη ανάμειξη της Αιθιοπίας στο πλευρό της κυβέρνησης και είσοδο στον πόλεμο της Ερυθραίας, στο πλευρό των ισλαμιστών. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ η Αίγυπτος, η Ερυθραία, το Ιράν, η Λιβύη και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν τους ισλαμιστές. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως κάποιοι εκπρόσωποι των ισλαμιστών έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα, κατηγορία που οι ισλαμιστές έχουν κατ’ επανάληψιν αρνηθεί. Οι ισλαμιστές, που πραγματοποίησαν την τελευταία τους προέλαση πριν από λίγους μήνες, έχουν καθιερώσει τον ισλαμικό νόμο σε μεγάλο μέρος της ώς τώρα άναρχης Σομαλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή