Πολιτική και επιστημονική φαντασία στην Αμερική

Πολιτική και επιστημονική φαντασία στην Αμερική

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Είναι μια ήσυχη νύχτα με πανσέληνο στο Ντένβερ, όπου πλησιάζει η αυτοκινητοπομπή του προέδρου των ΗΠΑ για να δεχθεί κοσμοϊστορική επίθεση με όπλο ένα καταληφθέν αεροσκάφος Gulfstream IV φορτωμένο με εκρηκτικά. Το αεροπλάνο καταρρίπτεται, ο πρόεδρος γλιτώνει αλλά, αλίμονο, οι τρομοκράτες έχουν ήδη χτυπήσει το Λονδίνο, το Παρίσι, το Ριάντ και τώρα το μέγα δίλημμα είναι: «Να λιώσουμε τη Βαγδάτη με πυρηνικά ή να αφήσουμε το Ισραήλ να το κάνει;»

Εάν αυτή είναι η χειρότερη εκδοχή των δεινών που θα φέρει στον κόσμο η κρίση του Ιράκ, ιδωμένη με τα μάτια του συγγραφέα Τζόελ Ρόζενμπεργκ στο «Last Jihad», ο ανταγωνισμός πρέπει να παραδεχτούμε είναι πολύ σκληρός: Τα πάντα μπορούν να συμβούν στα σενάρια απόλυτης καταστροφής που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, με βασική πηγή έμπνευσης την Αλ Κάιντα, το κακό Ισλάμ, τα φαντάσματα παλαιών πολέμων και άλλους εφιάλτες της κυβέρνησης Μπους. Διότι «η επιστημονική φαντασία το γύρισε στην πολιτική», όπως διαπίστωσαν οι Los Angeles Times και οι νεοσυντηρητικοί έχουν κάθε λόγο να φοβούνται: «Εάν επιβιώσατε της ομιλίας Πελόσι και σκεφτήκατε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, ξεχάστε το. Μπορούν»…

Ο Ρόμπερτ Φερίνιο έχει μια καλύτερη ιδέα: Βρισκόμαστε 35 χρόνια μετά, στις πρώην ΗΠΑ, που έχουν χωριστεί στα δύο, τη μετριοπαθή ισλαμική δημοκρατία και την αποσχισθείσα δημοκρατία της χριστιανικής δεξιάς. Η συντέλεια στο βιβλίο αυτό, «Prayers for the Assasin», επισπεύστηκε με ταυτόχρονες πυρηνικές εκρήξεις, στην Ουάσιγκτον, τη Ν. Υόρκη και τη Μέκκα, που αποδείχθηκαν έργο σιωνιστών εξτρεμιστών. Η δράση εκτυλίσσεται στην ισλαμική δημοκρατία, όπου με φόντο τα σύμβολα της γκρεμισμένης οικονομίας, οι γυναίκες ξυλοκοπούνται βάναυσα επειδή έδειξαν λίγο αστράγαλο.

Στο «Empire» του Ορσον Σκοτ Καρντ, ο δεύτερος αμερικανικός εμφύλιος ξεσπά διαφορετικά. Η Αλ Κάιντα είναι πανταχού παρούσα και οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε πεδίο ανταρτοπολέμου. Στη φαντασία του Σον Χάνιτι, όμως, η πρόεδρος Τσέλσι Κλίντον, δεκαπέντε χρόνια μετά, επιστρατεύει το καλό της σερβίτσιο για να υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Οσάμα μπιν Λάντεν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή