Στη Βαγδάτη αιφνιδίως χθες ο Ρόμπερτ Γκέιτς

Στη Βαγδάτη αιφνιδίως χθες ο Ρόμπερτ Γκέιτς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Στην πρωτεύουσα του Ιράκ βρέθηκε χθες ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, προκειμένου να συζητήσει με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές και την ιρακινή κυβέρνηση ενδεχόμενη αύξηση των στρατευμάτων. Παράλληλα, οι Αμερικανοί παρέδωσαν χθες τον έλεγχο της σιιτικής επαρχίας της Νατζάφ στους Ιρακινούς, ενώ ο Λευκός Οίκος προωθεί σχέδιο για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση στο Ιράκ.

Μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Γκέιτς συναντήθηκε χθες με στρατηγούς που βρίσκονται στο Ιράκ και τον στρατηγό Τζον Αμπιζέιντ, ανώτερο Αμερικανό διοικητή στη Μέση Ανατολή. «Προφανώς συζητήσαμε το ενδεχόμενο (πρόσκαιρης) αύξησης και τι πιθανώς θα μπορούσαμε να επιτύχουμε έτσι», δήλωσε ο κ. Γκέιτς. Ο στρατηγός Αμπιζέιντ, όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα, απάντησε ότι «εξετάζουμε κάθε εναλλακτική λύση».

Εν τω μεταξύ, στην καρδιά του σιιτικού Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις παρέδωσαν χθες τον έλεγχο της επαρχίας της Νατζάφ. Η πόλη της Νατζάφ θεωρείται ιερή για τους σιίτες και είναι το θρησκευτικό τους κέντρο και έδρα του πνευματικού τους ηγέτη αγιατολάχ Αλί Σιστανί. Ο αγιατολάχ Σιστανί θεωρείται ο άνθρωπος με την ισχυρότερη επιρροή στο Ιράκ και είναι αυτός που πίεσε τα σιιτικά πολιτικά κόμματα να συνασπιστούν προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία. Ομως, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» o κ. Σιστανί έχει ενοχληθεί με την αδυναμία της σιιτικής (κατά βάση) κυβέρνησης Μαλικί να ελέγξει τη βία και να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των Ιρακινών.

Πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες από Ιρακινούς και Δυτικούς αξιωματούχους, έδωσε την έγκρισή του στο αμερικανικό σχέδιο της δημιουργίας ενός συνασπισμού από σιίτες, σουνίτες και Κούρδους, που θα αναλάβει τον ουσιαστικό έλεγχο της διακυβέρνησης παραγκωνίζοντας τον ριζοσπάστη κληρικό Μοκτάντα Σαντρ. Πάντως, χθες στη Βαγδάτη ο Χαντί Αμερί, κοινοβουλευτικός ηγέτης του μεγαλύτερου σιιτικού συνασπισμού, χαρακτήρισε αυτή την ιδέα «τρελή». «Κάθε προσπάθεια αποκλεισμού του Σαντρ θα ήταν στρατηγικό λάθος. Πώς να αποκλείσεις το κίνημα του Σαντρ όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός εργάζεται για την εθνική συμφιλίωση;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή