Το στρες πλήττει τους Γερμανούς

Το στρες πλήττει τους Γερμανούς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ακούμε τη λέξη στρες σχεδόν πιο συχνά από ό,τι ακούμε τη λέξη «καλημέρα», δείχνει πρόσφατη έρευνα. Ολοι γνωρίζουμε τι είναι το στρες: Ακόμα και αν δεν ξέρουμε να το ορίσουμε επιστημονικά, ξέρουμε ότι είναι αυτό που νιώθουμε όταν έχουμε πολλά να κάνουμε, πολλούς λογαριασμούς να πληρώσουμε, ενώ ο χρόνος μας και τα χρήματά μας είναι λιγοστά.

Τα τρία τέταρτα των κατοίκων σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νότια Κορέα και Βρετανία δηλώνουν ότι το στρες αποτελεί πλέον καθημερινό τους σύντροφο. Και, δυστυχώς, αυτά τα αρνητικά έως βασανιστικά για κάποιους συναισθήματα εντείνονται κατά την περίοδο των γιορτών.

Οπως κατέγραψε η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos και το Αp, τα επίπεδα στρες δεν είναι ίδια σε όλο τον κόσμο. Οι Ισπανοί, λόγου χάρη, κατά 61% απολαμβάνουν τη ζωή τους με μεγαλύτερη χαλαρότητα από ό,τι οι κάτοικοι των περισσοτέρων άλλων χωρών. Ομως όλοι μπορούν να μάθουν πολλά από τους Μεξικανούς που νιώθουν πολύ σπάνια να τους πνίγουν τα άγχη της καθημερινότητας. Αντιθέτως, οι Γερμανοί ταλαιπωρούνται περισσότερο από όλους, ενώ οι άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ θεωρούν σημαντικότερο στρεσογόνο παράγοντα τα οικονομικά τους.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι Βρετανοί νιώθουν ότι σε κάποιες τουλάχιστον πτυχές η ζωή τους έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους. Σε όλες τις χώρες, όμως, οι άνδρες είναι αυτοί που παραδέχονται σπανιότερα ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τη ζωή τους, αν και οι γυναίκες νιώθουν πιο στρεσαρισμένες.

Γενικότερα, οι παράγοντες που προκαλούν στρες αυξάνονται διαρκώς στα βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη. Ισχυρότεροι λόγοι στρες είναι οι περισσότερες της μιας εργασίας, οι μακρές αποστάσεις που πρέπει να καλύψει κανείς καθημερινά από τον τόπο κατοικίας μέχρι το γραφείο του και η διαρκώς αυξανόμενη χρήση τεχνολογίας που γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη.

«Τα επίπεδα του στρες στις τεχνολογικώς ανεπτυγμένες κοινωνίες που ζουν σε πολύ γρήγορους ρυθμούς διαρκώς αυξάνονται», εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος και επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Γκέρσεν Κάουφμαν. «Στις ΗΠΑ όλοι δίνουμε υπερβολική σημασία στον πλούτο. Και αυτή τη στάση ζωής φαίνεται ότι την εξάγουμε σε όλο τον κόσμο».

Κυριότεροι παράγοντες

Σε ΗΠΑ, Βρετανία και Μεξικό, τα οικονομικά θεωρούνται ως βασικό αίτιο στρες. Σε Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, Ιταλία, Νότια Κορέα και Ισπανία κύριος παράγοντας άγχους είναι η εργασία, ενώ οι Γάλλοι θεωρούν τόσο τα εργασιακά, όσο και τα οικονομικά αιτίες που συμβάλλουν στην αύξηση του στρες της καθημερινής τους ζωής.

Σε πολλά κράτη, όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα πιστεύουν ότι η εργασία τους τους γεμίζει με στρες, ενώ αντιθέτως όσοι έχουν μικρότερα εισοδήματα λένε ότι τα οικονομικά είναι ο πιο στρεσογόνος παράγοντας της ζωής τους. Επίσης για τους Ιταλούς, τους Γερμανούς και τους Γάλλους η λέξη στρες έχει ενταχθεί στο καθημερινό τους λεξιλόγιο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς θεωρούν ότι το στρες είναι κάτι περισσότερο από απλό χαρακτηριστικό της ζωής τους. Αλλωστε οι Γερμανοί είναι αυτοί που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα στρες στον κόσμο.

Ομως, οι Γερμανοί, παρότι ταλαιπωρούνται από πολύ υψηλά επίπεδα στρες, αισθάνονται ότι διατηρούν τον έλεγχο της ζωής τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 26 Νοεμβρίου σε χίλια άτομα από καθεμία από τις συμμετέχουσες χώρες και το περιθώριο λάθους των αποτελεσμάτων είναι περίπου 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή