Βρήκαν δύο φορές τον Λάντεν, αλλά δεν τον πυροβόλησαν!

Βρήκαν δύο φορές τον Λάντεν, αλλά δεν τον πυροβόλησαν!

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας αρνήθηκε κατηγορηματικά χθες δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο άνδρες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων του στρατού στο Αφγανιστάν είχαν δύο φορές στο στόχαστρο τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν αλλά δεν τους δόθηκε εντολή να πυροβολήσουν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας τόνισε ότι «δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας» στην είδηση την οποία μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός France-Ιnfo.

Η δήλωση έγινε με αφορμή το ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Ερικ ντε Λαβαρέν και Εμανουέλ Ραζαβί, «Μπιν Λάντεν, οι αστοχίες ενός κυνηγιού» που προκάλεσε σάλο. Οι δημοσιογράφοι διερεύνησαν τους λόγους για τους οποίους πέντε χρόνια μετά την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένει ασύλληπτος.

Δηλώσεις στρατιωτών

Οι δύο δημοσιογράφοι κατέγραψαν τις δηλώσεις τεσσάρων Γάλλων πεζοναυτών, οι οποίοι μετέχουν στη δύναμη 200 ανδρών των ειδικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή. Οι τέσσερις στρατιώτες μίλησαν στους δημοσιογράφους «σε διαφορετικές στιγμές και σε διαφορετικούς τόπους» και έδωσαν την ίδια εκδοχή των γεγονότων: οι στρατιώτες είχαν δύο φορές, το 2003 και το 2004 στο στόχαστρο τον Μπιν Λάντεν αλλά δεν έλαβαν εντολή να ανοίξουν πυρ από τους Αμερικανούς διοικητές που είχαν το γενικό πρόσταγμα της στρατιωτικής επιχείρησης για την πάταξη της τρομοκρατίας «Διαρκής Ειρήνη», στην οποία μετείχαν και οι γαλλικές δυνάμεις. «Εχουμε ηχογραφήσει τις δηλώσεις των στρατιωτών» τόνισε ο Εμανουέλ Ραζαβί.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Αμυνας επισήμαναν ότι παρότι οι γαλλικές δυνάμεις τελούσαν υπό αμερικανική διοίκηση, είχαν αυτόνομη δράση και δεν χρειάζονταν ειδική άδεια από τους Αμερικανούς για να πολεμήσουν την Αλ Κάιντα ή τις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τομ Κόλινς, εκπρόσωπος Τύπου της υπό αμερικανικής διοίκησης συμμαχίας, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει ο αμερικανικός στρατός, η τελευταία φορά που εθεάθη ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν το 2001 στην ορεινή περιοχή της Τόρα Μπόρα στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Ο πρώην διοικητής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός, Ανρί Μπεντζεά είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2004 ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε κατ’ επανάληψη διαφύγει την τελευταία στιγμή τη σύλληψη από τον γαλλικό στρατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή