Δώρα που προκαλούν πόνο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ. Αν νομίζετε ότι η ευτυχία σας θα ολοκληρωθεί αν φέτος ο Αγιος Βασίλης σας φέρει την ηλεκτρονική συσκευή που ονειρευόσασταν όλο τον χρόνο, προσέξτε! Ισως η ευχή σας πραγματοποιηθεί, με αποτελέσματα πολύ πιo οδυνηρά απ’ ό,τι θα μπορούσατε να φανταστείτε. «Το θέμα των τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος που ταλαιπωρούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων χιλιάδες ανθρώπους, όσους δεν αποχωρίζονται ούτε λεπτό τις νεοαποκτηθείσες συσκευές τους είναι σημαντικό», λέει ο Ουίλιαμ Λένιαν, του Κέντρου Ανακούφισης Πόνων της Σιγκαπούρης.

Αύξηση των παθήσεων

«Οι τραυματισμοί που προέρχονται από την πραγματοποίηση των ίδιων διαρκώς κινήσεων, τελικά μπορούν να έχουν εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για ολόκληρο τον οργανισμό. Οταν πάθουμε έναν τέτοιο τραυματισμό, είναι πολύ δύσκολο να τον ξεπεράσουμε», κατέληξε ο κ. Λένιαν.

Πριν από μερικά χρόνια, τέτοιοι τραυματισμοί από την επαναληπτική άσκηση πίεσης, συνήθως ταλαιπωρούσαν ανθρώπους που περνούσαν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή καθώς και όσους χειρίζονταν κρουστικά τρυπάνια και έκαναν την ίδια κίνηση ξανά και ξανά επί ώρες. Αν και οι περιστασιακοί χρήστες συσκευών υψηλής τεχνολογίας δεν παρουσιάζουν συχνά τέτοια ορθοπεδικά προβλήματα, η διάδοση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών κάνει τέτοιου είδους παθήσεις να πλήττουν παιδιά όλο και πιο νεαρής ηλικίας. Σε κάποιες περιπτώσεις αναζητούν βοήθεια για μυοσκελετικούς πόνους ακόμα και παιδιά ηλικίας επτά ετών.

Σύμφωνα με την ομάδα ενημέρωσης RSI Action, που ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόβλημα, οι μυοσκελετικές παθήσεις αυξάνονται διότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν συστηματικά ηλεκτρονικό υπολογιστή, αυξάνεται η χρήση των κινητών αλλά και τις ώρες της ξεκούρασης πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ αυξάνεται και η χρήση των iΡod.

Επίσης, όπως εξελίσσεται η τεχνολογία, οι συσκευές γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Τα κινητά τηλέφωνα αποκτούν μικρότερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα η πληκτρολόγηση ενός αριθμού ή ενός μηνύματος να χρειάζεται πιο επιδέξιες και ταυτόχρονα περιορισμένες κινήσεις των δακτύλων, κάτι που ερεθίζει τις κλειδώσεις. Κάποιοι από τους χρήστες των iPod, εξάλλου, παραπονούνται ότι η έντονη κίνηση του αντίχειρά τους προκαλεί έντονους πόνους στην κλείδωση και ολόκληρη την παλάμη, αναφέρει ειδικευμένο περιοδικό για την τεχνολογία.

Και φυσικά τα καινούργια ηλεκτρονικά παιχνίδια με τα εξελιγμένα χειριστήρια επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την υγεία του μυοσκελετικού μας συστήματος.

Οπως αναφέρει ο δρ Νταϊσούκι Ιτο, διευθυντής της κλινικής ορθοπεδικής πλαστικής χειρουργικής Σενκόζου του Τόκιο, που συχνά θεραπεύει τα… θύματα της τεχνολογίας, στο μέλλον θα παρατηρηθεί αύξηση τραυματισμών τέτοιου είδους.

Διακοπές ανά 15 λεπτά

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο δημοφιλείς κονσόλες παιχνιδιών, όπως το Nintendo Wii, προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική χρήση. Στην ιστοσελίδα του παιχνιδιού οι χρήστες ενημερώνονται ότι πρέπει να διακόπτουν το παιχνίδι ανά τουλάχιστον 15 λεπτά. Στο εγχειρίδιο του Playstation της Sony αναφέρονται οι κίνδυνοι που μπορεί να εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση του παιχνιδιού, ενώ ζητείται από τους παίκτες να διακόπτουν το παιχνίδι και να διορθώνουν τη στάση τους σώματός τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή