Η κρυφή ζωή των ακροδεξιών στη Βρετανία

Η κρυφή ζωή των ακροδεξιών στη Βρετανία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Guardian αποκαλύπτει τις τεχνικές εξαπάτησης του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP) στην προσπάθειά του να αποκρύψει τη δράση και τις προθέσεις του. Το ακροδεξιό κόμμα ενθαρρύνει τα μέλη του να υιοθετούν ψεύτικα ονόματα όταν λειτουργούν για λογαριασμό του, ώστε να μην τους αναγνωρίζει το κοινό. Επιπλέον τα καθοδηγεί να χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό για να κρύβουν το περιεχόμενο των email τους και να προστατεύουν έτσι τους μυστικούς καταλόγους των μελών του κόμματος. Χρησιμοποιεί επίσης μεθόδους αντικατασκοπείας, όπως συγκεκριμένα σημεία συνάντησης πριν από τη συμμετοχή των μελών σε κρυφές συναθροίσεις. Το κόμμα αποθαρρύνει τα μέλη του από το να χρησιμοποιούν ρατσιστικές ή αντισημιτικές εκφράσεις δημοσίως ώστε να μη διατρέχουν τον κίνδυνο δίωξης. Επίσης, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό, τα μέλη του BNP μαθαίνουν πώς να μη συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα πρότυπα της ακροδεξιάς, αλλά αντιθέτως «με τρόπο που να δίνει αξία και κύρος στο κόμμα».

Οι τεχνικές αυτές, στο πλαίσιο της εκστρατείας του Νικ Γκρίφιν του ηγέτη του κόμματος για να εξωραΐσει την εικόνα του BNP, αποκαλύφθηκαν αφ’ ότου δημοσιογράφος του Guardian έγινε, με άλλη ιδιότητα, μέλος του κόμματος, το οποίο του ανέθεσε μάλιστα να οργανώσει το μηχανισμό του στο κεντρικό Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια των επτά μηνών, της δημοσιογραφικής έρευνας του Ιαν Κομπέιν, ο Guardian, ανακάλυψε ότι το ακροδεξιό κόμμα σχεδιάζει να στρατολογήσει μέλη στις πιο πλούσιες περιοχές του Λονδίνου, όπως το Νάιτσμπριτζ, η Μπελγκρέβια και το Τσέλσι, στην προσπάθεια να διευρύνει τη βάση του και να αποτινάξει τη φήμη του ότι απευθύνεται μόνο σε λευκούς Βρετανούς της εργατικής τάξης. Μεταξύ των συμπαθούντων του BNP, συγκαταλέγονται ο Πίτερ Μπράντμπερι, οπαδός της εναλλακτικής ιατρικής, ο οποίος συνδέεται με τον πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλλίας και η Σιμόν Κλαρκ πρώτη χορεύτρια στο Εθνικό Μπαλέτο της Βρετανίας. Δεκάδες ακόμη διευθυντές επιχειρήσεων, επιχειρηματίες στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τραπεζίτες, είναι μεταξύ των μελών του BNP που ζουν στις πλούσιες περιοχές του Λονδίνου. Ενα μέλος του υπηρετικού προσωπικού της Βασίλισσας Ελισάβετ και ακόμη και πρώην μέλη των Τόρις έχουν προσχωρήσει στο ακροδεξιό κόμμα. Μέλη του κόμματος αποδέχονται ότι για να ενισχύσουν τη δύναμή τους πρέπει να φορέσουν μάσκες, ώστε «ο κόσμος να πάψει να μας βλέπει ως άγριους». Το BNP κατέχει 50 έδρες σε δημοτικά συμβούλια στη Βρετανία. Πολλά μέλη του πιστεύουν ότι το κόμμα μπορεί να κερδίσει έδρα στη Βουλή.

Δημοσιογραφική έρευνα επί επτά μήνες

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας The Guardian Ιαν Κομπέιν ερευνούσε επί επτά μήνες τον κρυφό κόσμο του ακροδεξιού βρετανικού κόμματος BNP. «Το πρώτο μέλος του BNP που συνάντησα ήταν ο Στιβ Τάιλερ. Γύρω στα 60, ο Στιβ συνοδευόταν από μια νεαρή Βραζιλιάνα, την οποία, όπως μου είπε, ήθελε να βοηθήσει για να φέρει και την αδελφή της στη Βρετανία. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που με εξέπληξε. Το δεύτερο ήταν όταν ο Στιβ μού εξομολογήθηκε ότι δεν ήταν καν Βρετανός αλλά Αυστραλός, που όμως ανησυχούσε πολύ για τον αυξανόμενο αριθμό ξένων και μεταναστών στη Βρετανία…».

«Σε άλλη συνάντηση γνώρισα τον Νικ Ράσελ, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Νικ Ερικσεν. Ο 47χρονος Νικ μου είπε ότι αν ήμουν ένας πεινασμένος βοσκός από τη Σομαλία θα ήθελα να μεταναστεύσω στη Βρετανία».

Συνέχισε μιλώντας για τους Νοτιοαφρικανούς, που δεν είναι ικανοί να οργανώσουν σωστά το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα γιατί είναι μαύροι. «Εχουν βέβαια τις υποδομές που τους άφησαν οι λευκοί, όμως κατά τα άλλα είναι χάλια…». «Γνωρίζοντας τον Νικ, κατάλαβα ότι είχα προσχωρήσει σε ένα κόμμα ξενόφοβων και δυσαρεστημένων ανθρώπων, που νιώθουν αδικημένοι, αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας», γράφει ο Ιαν Κομπέιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή