«Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής»

«Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής»

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα έτος ρητορείας – άλλοτε απειλητικής, άλλοτε δημιουργικής και ενίοτε αισιόδοξης – τελειώνει. Διαψεύδοντας το ρητό που θέλει μόνο τα γραπτά να μένουν, σταχυολογήσαμε ορισμένες χαρακτηριστικές δηλώσεις από πολιτικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο:

Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε χαριτολογώντας: «Τουλάχιστον δεν θα ανησυχώ ότι η σύζυγός μου θα το σκάσει με το γείτονα», με αφορμή τον χαρακτηρισμό ψεύτη που απέδωσε στον διάδοχό του Γκόρντον Μπράουν η σύζυγός του Σερί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Εργατικών στο Μάντσεστερ. Σε ομιλία του το Μάρτιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Σε Ιράκ και Αφγανιστάν, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που σχηματίζονται θα προσφέρουν στις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις τη δυνατότητα να εκπληρώσουν το έργο τους».

Ο Τζορτζ Μπους σε συνέντευξή του σε γερμανικό περιοδικό στις 7 Μαΐου: «Η καλύτερη στιγμή της ζωής μου ήταν όταν έπιασα λαβράκι 3,5 κιλών στη λίμνη του ράντσου μου», ενώ σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Κέιτ Κούρικ στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Να ξέρετε ότι μία από τις δυσκολότερες αποστολές μου είναι να συνδέσω την αλ Κάιντα με το Ιράκ». Στην ομιλία του για τη εθνική επέτειο των ΗΠΑ, ο πρόεδρος δήλωσε: «Εχουμε εμπλακεί σε διεθνή αγώνα ενάντια σε μία φονική ιδεολογία, που μισεί την ιδεολογία και πολεμά κάθε διαφωνία. Απέναντι σε έναν τέτοιο αντίπαλο, η απάντηση είναι μία: Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ!»

Ο Μπιλ Κλίντον, πρώην προέδρος των ΗΠΑ, στην ομιλία του, στο συνέδριο του βρετανικού Εργατικού Κόμματος στο Μάντσεστερ: «Φροντίστε να μείνετε ενωμένοι, διαφορετικά θα έχετε την τύχη του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών», (το οποίο ηττήθηκε σε δύο συνεχόμενες προεδρικές αναμετρήσεις).

Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο επετέθη φραστικά κατά του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επέκρινε την Ισπανία για τις μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών κατά τη διάρκεια του 2005: «Η Γαλλία δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα μεταναστευτικής πολιτικής στην Ισπανία, μετά τις περσινές ταραχές με μετανάστες στα γαλλικά προάστια».

Ο Ούγκο Τσάβες επετέθη λεκτικά στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους: «Δαγκώνω όποιον με απειλεί», υπονοώντας ότι η Βενεζουέλα θα «δαγκώσει» τις ΗΠΑ σε περίπτωση που έχουν την «τρελή ιδέα» να επιτεθούν εναντίον της. Τη λεκτική επίθεση του Τσάβες προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μπους κατά την παρουσίαση του νέου αμυντικού δόγματος των ΗΠΑ.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε προεκλογική συγκέντρωση ψηφοφόρων του στην Ανκόνα: «Είμαι ο Ιησούς της πολιτικής, είμαι ένα θύμα που θυσιάζει τον εαυτό του για τους άλλους».

Ο Σαγέντ Ραχματουλάχ Χασέμι, πρώην στέλεχος του καθεστώτος των Ταλιμπάν που συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές: «Θα μπορούσα να έχω καταλήξει στο Γκουαντάναμο. Αντ’ αυτού κατέληξα στο Πανεπιστήμιο Γέιλ».

Ο Ζακ Σιράκ, με αφορμή την καθιέρωση και τον εορτασμό της ημέρας για την κατάργηση της δουλείας: «Η αποικιοκρατία είναι κηλίδα στην Ιστορία. Το να επανεξετάζει μια χώρα την Ιστορία της αποτελεί ένα από τα κλειδιά της εθνικής της συνοχής». Στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Οι ηγέτες τρομοκρατικών κρατών, που θα αποφασίσουν να κινηθούν εναντίον μας, πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ακόμη και πυρηνική απάντηση από μέρους μας».

Ο Νικολά Σαρκοζί, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, εκμεταλλεύθηκε πολιτικά τις ταραχές σε γαλλικά προάστια για να οικοδομήσει προφίλ υποστηρικτή της τάξης και της ασφάλειας: «Πρέπει να καθαρίσουμε τα αποβράσματα με τη μάνικα», είπε ο κ. Σαρκοζί, ενώ πρόσθεσε: «Οι σημερινοί ανήλικοι είναι κάτι μαύροι γίγαντες, που τρομάζουν τους πάντες».

Ο Φραντς Μίντεφερινγκ, υπουργός Απασχόλησης της Γερμανίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εθελοτυφλεί με αφορμή τη συζήτηση για τους νεόπτωχους, που ανέρχονται στο 20% της ανατολικής και το 4% της δυτικής Γερμανίας και δηλώνει: «Δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις στη χώρα. Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται, που είναι πιο αδύναμοι».

Η Αγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, είπε: «Η Γερμανία έδωσε ζωή στο σύνθημα του φετινού Μουντιάλ «Με την υφήλιο φιλοξενούμενη»», ενθουσιασμένη με την επιτυχημένη έκβαση της διοργάνωσης και την κατάκτηση της 3ης θέσης από την εθνική ομάδα.

Ο Εχούντ Ολμέρτ, Ισραηλινός πρωθυπουργός, εμφάνισε σκληρό πρόσωπο κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στο Λίβανο, λέγοντας: «Θα πλήξουμε αποφασιστικά όποιον μας απειλεί και μαζί του, κάθε τρομοκρατική υποδομή. Οσοι (μέλη της Χεζμπολάχ) πιστεύουν ότι η αυτοσυγκράτησή μας ταυτίζεται με αδυναμία, θα διαπιστώσουν πόσο σφάλλουν».

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, αναφερόμενος για το Ισλάμ: «Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος είχε πει: Δείξτε μου τι καινούργιο έφερε το Ισλάμ και θα βρείτε μόνο το κακό και την απανθρωπιά», προκαλώντας με τα λόγια του κατακραυγή στο μουσουλμανικό κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή