Οι «ταραξίες»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ

Τα σκήπτρα του «enfant terrible» της διεθνούς πολιτικής σκηνής διεκδικεί από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ο οποίος έχει εξίσου μεγάλες πυρηνικές φιλοδοξίες για τη χώρα του, με τη διαφορά ότι επιμένει πως το ιρανικό πρόγραμμα έχει αυστηρά ειρηνικούς σκοπούς. Με αυτό το επιχείρημα αψήφησε το τελεσίγραφο της διεθνούς κοινότητας για αναστολή του προγράμματος, διχάζοντας τη Δύση για τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν εις βάρος της χώρας. Αίσθηση δημιούργησε, εξάλλου, με την πρόκλησή του προς τον Τζορτζ Μπους να συμμετάσχουν σε κοινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Μέσα στο 2006 έχει διατυπώσει τις αντισημιτικότερες απόψεις από εποχής Χίτλερ, αρνούμενος το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και φιλοξενώντας στην Τεχεράνη συνέδριο με θέμα τον «Μύθο του Ολοκαυτώματος». Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου προέβλεψε ότι το Ισραήλ θα εξαφανιστεί από τον χάρτη, όπως και η Σοβιετική Ενωση.

Πάντως, ο Αχμεντινετζάντ δεν δέχεται κριτική μόνο από τη Δύση, αλλά αμφισβητείται και στο εσωτερικό της χώρας του. Στις 11 Δεκεμβρίου, φοιτητές διέκοψαν μια ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στον δικτάτορα» και πυρπολώντας αφίσες με τη φωτογραφία του. Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν μάλιστα ότι «παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, ο πρόεδρος δεν μπορεί να εξαπατήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα» και τον κατηγόρησαν πως έφερε στη χώρα ναζί και ρατσιστές.

Κιμ Γιονγκ Ιλ

Διεκδικώντας τον τίτλο του πρωτεργάτη του -κατά Μπους- «άξονα του Κακού», ο Κιμ Γιονγκ Ιλ προχώρησε τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο σε πυρηνικές δοκιμές, οι οποίες μπορεί να ήταν τζούφιες, αλλά κατατρομοκράτησαν την υφήλιο και ξύπνησαν ψυχροπολεμικές μνήμες. Μόλις δύο εβδομάδες πριν από την εκπνοή του έτους, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης συναίνεσε στην επιστροφή της Πιονγιάνγκ στο τραπέζι των εξαμερών διαπραγματεύσεων. Πέπλος μυστηρίου καλύπτει το βιογραφικό του Κιμ, ενώ μία σειρά από μύθους τον θέλουν άλλοτε να βάφει τα μαλλιά του και να φοράει τακούνια για να δείχνει ψηλότερος και άλλοτε να βλέπει μετά μανίας αμερικανικές υπερπαραγωγές, όπως Ράμπο, Γκοτζίλα και «Παρασκευή και 13». Οπως και ο πατέρας του, Κιμ Ιλ Σουνγκ, τρέμει τα αεροπλάνα και μεταβαίνει συνήθως οδικώς στις διεθνείς διασκέψεις στο εξωτερικό. Τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας του διατείνονται ότι είναι άριστος παίκτης του γκολφ και πως έχει συνθέσει έξι όπερες. Τα δυτικά ΜΜΕ, από την πλευρά τους, δεν χάνουν ευκαιρία να τον δυσφημούν και να τον κατηγορούν ότι τρώει με ασημένια chopsticks. Υποτίθεται ότι οι ετήσιες αγορές του κονιάκ Χενεσί ξεπερνούν τις 700.000 δολάρια τον χρόνο, τη στιγμή που ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 900 δολάρια τον χρόνο. Εχει επίσης επανειλημμένως κατηγορηθεί για αλκοολισμό και σεξουαλικά όργια, ενώ έχει γραφτεί ότι πάσχει και από ψυχικές νόσους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή