Προελαύνουν προς το Μογκαντίσου

Προελαύνουν προς το Μογκαντίσου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Καθώς το κοινό σώμα, αποτελούμενο από κυβερνητικές δυνάμεις της Σομαλίας και της Αιθιοπίας, προελαύνει προς την πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, που ελέγχουν οι ισλαμιστές, εντείνεται η ανησυχία για γενίκευση του πολέμου στο Κέρας της Αφρικής, τον οποίο στηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση Μπους στο πλαίσιο του πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Μια εβδομάδα μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στους ισλαμιστές (του αποκαλούμενου Συμβουλίου Ισλαμικών Δικαστηρίων, ΣΙΔ), οι οποίοι ελέγχουν το νότιο τμήμα της χώρας και την προσωρινή κυβέρνηση της Σομαλίας, που στηρίζει η γειτονική Αιθιοπία, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατευθύνονταν προς το Μογκαντίσου, στο οποίο επικρατούν οι ισλαμιστές. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Σομαλίας στην Αντίς Αμπέμπα, στόχος του κοινού σώματος Σομαλών – Αιθιόπων είναι να πολιορκήσει το Μογκαντίσου χωρίς να προκαλέσει συγκρούσεις για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. Νωρίτερα, η Αιθιοπία είχε ανακοινώσει ότι είναι ζήτημα χρόνου να πατάξει τους Σομαλούς ισλαμιστές, προκαλώντας τον φόβο ότι το επόμενο βήμα της θα είναι να βομβαρδίσει το Μογκαντίσου. Ας σημειωθεί ότι η Αιθιοπία διαθέτει έναν από τους καλύτερους στρατούς της Αφρικής. Ενδεχόμενη υποχώρηση των Σομαλών ισλαμιστών μπορεί να προκαλέσει την εισβολή περισσότερων Αιθιόπων στρατιωτών στο έδαφος της Σομαλίας, πέραν των 15.000 που βρίσκονται ήδη εκεί.

Το ΣΙΔ χαρακτηρίζει τον πόλεμο με τη χριστιανική Αιθιοπία ως ιερό πόλεμο κατά των σταυροφόρων, υποδαυλίζοντας το παλαιό μίσος της Σομαλίας κατά της Αιθιοπίας. Από την πλευρά της η Αιθιοπία ισχυρίζεται ότι πολεμά στη Σομαλία τους ισλαμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, θέση που συμμερίζεται η Ουάσιγκτον. Στόχος της κυβέρνησης Μπους είναι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα International Herald Tribune, μέσω αυτού του «πολέμου δι’ αντιπροσώπων» να αποκτήσει σταθερή βάση σε μια στρατηγική περιοχή, με την εγκαθίδρυση καθεστώτος με το οποίο θα έχει πελατειακή σχέση. Το Κέρας της Αφρικής είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και βρίσκεται πολύ κοντά στη Σαουδική Αραβία. Η επιλογή των ΗΠΑ να στηρίξουν τον πόλεμο σε δύο από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, τη Σομαλία και την Αιθιοπία, που απειλούνται ήδη με ανθρωπιστικές κρίσεις, είναι παρακινδυνευμένη. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 80 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες εγκαταλείπουν την περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή