«Ξαναέζησαν» τη φρίκη από το τσουνάμι

«Ξαναέζησαν» τη φρίκη από το τσουνάμι

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σειρήνες ήχησαν ξανά και ο κόσμος εγκατέλειψε τις παραλίες του Μπαλί στην Ινδονησία, όπως προέβλεπε η μεγαλύτερη άσκηση για την αντιμετώπιση των παλιρροϊκών τσουνάμι που έγινε μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ασία ανάβαν κεριά στη μνήμη των αγαπημένων τους και προσεύχονταν δίπλα στους ομαδικούς τάφους που «φιλοξενούν» τα θύματα της τραγικής θεομηνίας του 2004, που σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς έκοψε το νήμα της ζωής 230 χιλιάδων ανθρώπων.

Ο πιο ισχυρός σεισμός των τελευταίων 40 ετών, αυτός της 26ης Δεκεμβρίου 2005 έσκισε σαν να ήταν χάρτινος τον θαλάσσιο πυθμένα στα ανοικτά της Σουμάτρα, προκαλώντας τη μετατόπιση δισεκατομμυρίων τόνων ύδατος και δημιουργώντας πελώρια κύματα που διέσχισαν τον ινδικό ωκεανό με την ταχύτητα αεριωθούμενου αεροσκάφους, παρασέρνοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ξενοδοχεία, σπίτια, ολόκληρα ψαροχώρια. Περισσότεροι από τους 167 χιλιάδες θάνατοι σημειώθηκαν στην Μπάντα Ατσέχ, στο βορειότερο σημείο της Σουμάτρα που ήταν και πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Προχθές πολλοί θέλησαν να θυμηθούν ξανά τους αγαπημένους που χάθηκαν από τη μανία της Φύσης, κατεβαίνοντας στις παραλίες για να ρίξουν στεφάνια στα κύματα, τηρώντας δύο λεπτών σιγή ακριβώς τη στιγμή που τα πελώρια κύματα χτύπησαν στις ακτές.

Δεν θα ξανασυμβεί

Αλλοι προτίμησαν να κάψουν λιβάνι, να προσευχηθούν και να πετάξουν άνθη στη θάλασσα. Κυρίως, όμως η προχθεσινή ημέρα μνήμης αποτέλεσε ένα είδος υποθήκης για το μέλλον, δέσμευση ότι αυτό που συνέβη δεν θα ξανασυμβεί.

Στη Σρι Λάνκα έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία περισσότερη από 100 πύργοι προειδοποίησης σε περίπτωση έλευσης τσουνάμι, ενώ εθέλοντες από τη Μαλαισία καλλιέργησαν μανγκρόβιες κοντά στις ακτές που σε δεδομένη στιγμή θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας από τα φονικά κύματα. Η Ινδονησία οργάνωσε τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής άσκηση για την αντιμετώπιση ανάλογου φαινομένου στις παραλίες του Μπαλί, καίτοι δεν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα το 2004.

Στην Ταϊλάνδη, σε όλο το μήκος των ακτών στη θάλασσα Ανταμαν έγιναν βουδιστικές επιμνημόσυνες δεήσεις, ενώ πολλοί φίλοι και συγγενείς των νεκρών και αγνοουμένων απελευθέρωσαν μπαλόνια ή έριξαν στη θάλασσα φανάρια με αναμμένα κεριά για να φέγγουν σαν τις ψυχές που χάθηκαν.

Στη Σρι Λάνκα ήχησαν οι καμπάνες των ναών ακριβώς την ώρα που χτύπησε το πρώτο κύμα στις ακτές, ενώ επί δύο λεπτά πάγωσαν όλα, οχήματα και άνθρωποι σταμάτησαν ό,τι έκαναν για να προσευχηθούν για όσους χάθηκαν.

Πιο σεμνές οι τελετές στην Ινδία όπου τα κύματα παρέσυραν 18 χιλιάδες ανθρώπους.

Σεισμός 7,1

Δύο νεκροί, σαράντα δύο, περίπου, τραυματίες αλλά και το πλήρες χάος στις ασιατικές τηλεπικοινωνίες είναι ο απολογισμός του υποθαλάσσιου σεισμού, έντασης 7,1 Ρίχτερ, που έπληξε την Τρίτη το πρωί την Ταϊβάν. Το επίκεντρό του βρίσκεται 23 χλμ. από την πόλη Χενγκτσούν της επαρχίας Πινγκτούνγκ και σε βάθος 22 χλμ. Σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο της Ταϊβάν, ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε ποτέ το νησιωτικό κράτος. Στην περιοχή Πινγκτούνγκ της νότιας Ταϊβάν κατέρρευσαν τρεις οικίες ενώ πλήθος κτιρίων υπέστησαν σημαντικές ζημίες. Μία εκ των δύο θυμάτων, η Φανγκ Σου Τσουάν, σκοτώθηκε ενώ με το σώμα της προσπαθούσε να προστατεύσει τα δίδυμα αγόρια της όταν κατέρρευσε το τριώροφο κατάστημα επίπλων που διατηρούσαν. Ο δεύτερος νεκρός είναι ο αδελφός της γυναίκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή