Αιθιοπική εισβολή στο Μογκαντίσου

Αιθιοπική εισβολή στο Μογκαντίσου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Οι αιθιοπικές δυνάμεις που προελαύνουν στη Σομαλία έφθασαν χθες στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, ενώ οι ισλαμιστές, που ήλεγχαν την πόλη από τον Ιούνιο, υποχώρησαν ή αναμείχθηκαν με τον πληθυσμό.

Η εισβολή των αιθιοπικών δυνάμεων, με αμερικανική ενθάρρυνση, για τη στήριξη της υπό διωγμόν κυβέρνησης άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα. «Οι εκτιμήσεις που έχουμε έως τώρα είναι ότι περίπου 2.000 με 3.000 στελέχη των ισλαμικών δικαστηρίων και σύμμαχοί τους είναι νεκροί», ανακοίνωσε ο Αιθίοπας Μέλες Ζενάουι στην Αντίς Αμπέμπα. Δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για αριθμό απωλειών από την πλευρά των Αιθιόπων και των κυβερνητικών.

Η χριστιανική Αιθιοπία, ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, ανέλαβε να αποτρέψει την πλήρη κατάληψη της Σομαλίας από τους ισλαμιστές. Οι ισλαμιστές ζήτησαν τη συνδρομή «ιερών μαχητών» από άλλες περιοχές του μουσουλμανικού κόσμου και έδειξαν ότι προτίθενται να οχυρωθούν στο λιμάνι. Η αποχώρησή τους από το Μογκαντίσου άφησε ελεύθερες τις φυλές, που τους είχαν στηρίξει, να λεηλατήσουν την πόλη και να συγκρουστούν μεταξύ τους. Ο γνώριμος ήχος των σποραδικών πυροβολισμών επέστρεψε χθες στην πρωτεύουσα, μετά έξι μήνες επιβεβλημένης από τους ισλαμιστές ηρεμίας.

Αν στο εξής η κυβέρνηση με τη βοήθεια των Αιθιόπων θα καταφέρει να επιβάλει την τάξη εξαρτάται από το αν οι φυλές θα αποφασίσουν να τη στηρίξουν ή θα προτιμήσουν να επιστρέψουν στις έριδες που είχαν βυθίσει τη χώρα στην αναρχία τα τελευταία 15 χρόνια. Οι δε ισλαμιστές οχυρώνονται στο τελευταίο προπύργιό τους, το λιμάνι Κισμάγιο.

«Περιμέναμε να πολεμήσουν, αλλά αυτοί άλλαζαν ρούχα», είπε κάτοικος της πόλης Μπουρ Χάκαμπα, αναφερόμενος στη φυγή των ισλαμιστών μπροστά στα αιθιοπικά τεθωρακισμένα. Ο Ομάρ Ιντρις, ανώτατος αξιωματούχος των ισλαμικών δικαστηρίων, παρουσίασε διαφορετικά την κατάσταση στο BBC. «Ξέρουμε ποια ήταν η εμπειρία των Αμερικανών στο Ιράκ, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι οι δυνάμεις των ισλαμικών δικαστηρίων έχουν ηττηθεί», είπε.

Ανησυχία για τους αμάχους

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στη Σομαλία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος για τους αμάχους που βρίσκονται εν μέσω εχθροπραξιών». Ο αραβικός σύνδεσμος και η Αφρικανική Ενωση ζήτησαν την άμεση απόσυρση των αιθιοπικών στρατευμάτων. Ομως, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε για δεύτερη ημέρα να συμφωνήσει σε ψήφισμα ή σε προεδρική διακήρυξη που να ζητάει απόσυρση ξένων δυνάμεων ή εκεχειρία.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός είπε ότι οι στρατιώτες του θα αποσυρθούν «σε μερικές μέρες, σε μερικές εβδομάδες, αλλά σίγουρα όχι σε μερικούς μήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή