Διαβουλεύσεις για τα νέα σχέδια…

Διαβουλεύσεις για τα νέα σχέδια…

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΟΦΟΡΝΤ. Μάλλον φειδωλός στα σχόλιά του ήταν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, καθώς μετά τη συνάντηση που είχε στο ράντσο του με τους σημαντικότερους στρατιωτικούς και διπλωματικούς του συμβούλους απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες και αρκέσθηκε να δηλώσει ότι «σημειώνεται πρόοδος» στη χάραξη νέου σχεδίου για το Ιράκ, το οποίο θα ανακοινώσει στον αμερικανικό λαό μετά την Πρωτοχρονιά. Εχοντας, βέβαια, απορρίψει ήδη την πρόταση της επιτροπής Μπέικερ για συμμετοχή του Ιράν και της Συρίας στις προσπάθειες για σταθεροποίηση του Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι έπονται περαιτέρω διαβουλεύσεις πριν από την ολοκλήρωση του τελικού σχεδίου και ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα οδηγήσουν το θέμα στο Κογκρέσο. Δεν παρέλειψε, πάντως, να υπενθυμίσει ότι «η επιτυχία στο Ιράκ είναι καίρια για την ασφάλεια» των ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει στο Ιράκ κυβέρνηση που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και να πατάξει την εντεινόμενη βία.

Ο Λευκός Οίκος είχε νωρίτερα σπεύσει να υποβαθμίσει τη σημασία της χθεσινής συνάντησης προεξοφλώντας ότι «δεν θα οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων», μολονότι εκτιμάται ότι σε αυτήν τέθηκε το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η σχετική ομιλία του προέδρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι, ο νέος υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Πίτερ Πέις καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Στίβεν Χάντλεϊ. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη συνάντηση του προέδρου με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, κ. κ. Ράις και Γκέιτς, που επισκέφθηκαν προσφάτως το Ιράκ και ανέφεραν τα συμπεράσματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει ότι εξετάζει την προοπτική αύξησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ενώ την Τετάρτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει περίπου 3.500 Αμερικανούς στρατιώτες στο Κουβέιτ ώστε να είναι εύκολη η άμεση μετάβασή τους στο Ιράκ ή σε άλλη χώρα της περιοχής. Στο μεταξύ, εντείνεται η κριτική κατά των χειρισμών του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ με τον Δημοκρατικό Τζον Εντουαρντς, που χθες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2008, να τονίζει πως το πρόβλημα στο Ιράκ δεν «μπορεί να έχει στρατιωτική λύση».

Ο Λευκός Οίκος, πάντως, έχει ζητήσει από τους Δημοκρατικούς και κάθε άλλον επικριτή της πολιτικής Μπους να μην εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους προτού ακούσουν ό, τι έχει να πει ο κ. Μπους. Σύμφωνα με σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Στάντζελ, «ο πρόεδρος Μπους θα απευθυνθεί σύντομα στα στρατεύματά μας, στον αμερικανικό λαό και στον ιρακινό λαό σχετικά με τον νέο δρόμο που θα μας πάει μπροστά στο Ιράκ, οδηγώντας το σε μια δημοκρατική και ενοποιημένη χώρα που θα μπορεί να συντηρήσει, να κυβερνήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της». Στο μεταξύ, οπαδοί του Σαντάμ απειλούν να εκδικηθούν αν εκτελεστεί ο Ιρακινός δικτάτορας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή