Εκδοση του Νεβζλίν ζητεί η Μόσχα για τον φόνο του Λιτβινένκο

Εκδοση του Νεβζλίν ζητεί η Μόσχα για τον φόνο του Λιτβινένκο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Το αίτημα της Ρωσίας για την έκδοση εξόριστων επιχειρηματιών, ορκισμένων εχθρών του Κρεμλίνου και ταυτόχρονα φυγάδων, κατηγορούμενων για φόνους ή οικονομικά εγκλήματα επανήλθε χθες στην επικαιρότητα, ως μια από τις ποικίλες πτυχές της σκοτεινής υπόθεσης Λιτβινένκο, χωρίς να δημιουργήσει όμως την παραμικρή προοπτική διαλεύκανσής της.

Η ρωσική γενική εισαγγελία ανακοίνωσε την Τετάρτη το απόγευμα ότι ένα πρώην ηγετικό στέλεχος της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, ο Λεονίντ Νεβζλίν, ο οποίος ζει στο Ισραήλ, ενδέχεται να διέταξε τη δολοφονία του πρώην πράκτορα, Αλεξάντρ Λιτβινένκο, υποψία που επικαλείται τώρα η Μόσχα για να ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, όπου ο ύποπτος μετέβη με την οικογένειά του για τις ημέρες των εορτών… Ο Λεονίντ Νεβζλίν έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε υδράργυρο στην απόπειρα δολοφονίας ενός συνεργάτη του, ενώ σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, που δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, υδράργυρος βρέθηκε τόσο στη Μόσχα όσο και στο Λονδίνο σε σημεία που ενοχοποιούν εκ νέου τον εν λόγω επιχειρηματία. «Εξετάζουμε μια εκδοχή σύμφωνα με την οποία εκείνοι που διέταξαν τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινένκο ενδέχεται να είναι οι ίδιοι άνθρωποι εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης. Μεταξύ τους και ο αντιπρόεδρος της Yukos, Λεονίντ Νεβζλίν», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η γενική εισαγγελία.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί να εκδώσει τον Νεβζλίν στη Ρωσία αλλά τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ, γίνεται προσπάθεια να ικανοποιηθεί το αίτημα από τις αμερικανικές αρχές, με την ευκαιρία των διακοπών του εξόριστου στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Νεβζλίν -όπως και ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, πρώην πρόεδρος της Yukos και νυν έγκλειστος στις φυλακές της Σιβηρίας κατηγορούμενος για οικονομικά εγκλήματα- υποστηρίζει ότι διώκεται επειδή αντιστάθηκε στην αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου Πούτιν. Το ίδιο υποστήριξε χθες και ο γνωστός εκπρόσωπος του δολοφονηθέντος, Αλεξ Γκόλντφαρμπ -άνθρωπος του επίσης εξόριστου μεγαλοεπιχειρηματία Μπόρις Μπερεζόφσκι- ο οποίος χαρακτήρισε ανοησίες τις υποψίες της γενικής εισαγγελίας. Οι κατηγορίες κατά του Νεβζλίν αποτελούν προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών του Κρεμλίνου στην υπόθεση της δολοφονίας του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, κατήγγειλε ο κ. Γκόλντφαρμπ. Το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών της Yukos, σημειωτέον, είναι σήμερα υπό τον έλεγχο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, Rosneft.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή