Λένε όχι στην εκτέλεση Σαντάμ

Λένε όχι στην εκτέλεση Σαντάμ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Δημοσιεύθηκε χθες η καταδικαστική απόφαση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, ο δικηγόρος του οποίου ζήτησε να μην παραδοθεί ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ στις ιρακινές αρχές, επικαλούμενος τη συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου. Παράλληλα το Βατικανό και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ζητούν να μην εκτελεστεί ο Χουσεΐν, ενώ οι αμερικανικές απώλειες τον Δεκέμβριο έφτασαν τις 101 και τις 2.984 από την αρχή της εισβολής.

Τρία χρόνια μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν και ενώ η ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να βρει έναν τρόπο ώστε να εκτελέσει τον πρώην δικτάτορα αλλά να μην προκαλέσει αντίποινα από τους οπαδούς του, οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ για δεύτερο μήνα μετά τον Οκτώβριο (106) ξεπερνούν τις 100, θυμίζοντας τις ημέρες από την πολιορκία της Φαλούτζα το φθινόπωρο του 2004. Χθες, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο πέντε στρατιωτών του, ενώ ένα μικρό ανιχνευτικό ελικόπτερο δέχθηκε πυρά από το έδαφος και αναγκάστηκε να προσγειωθεί. Στη Βαγδάτη τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις.

Ευθύνη στην κυβέρνηση

Μετά τη δημοσίευση της καταδικαστικής απόφασης από το ιρακινό εφετείο, την ευθύνη για την εκτέλεση των καταδικασμένων αναλαμβάνει πλέον η ιρακινή κυβέρνηση. Χθες, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο και παρόλο που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση προγραμματισμένη, θεωρείται σίγουρο ότι συζητήθηκε και το θέμα του Σαντάμ. Ενδεικτικές της σύγχυσης που επικρατεί επί του θέματος είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ότι ο Σαντάμ δεν θα εκτελεστεί πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, παρά τη δικαστική απόφαση.

Εν τω μεταξύ ο δικηγόρος του Σαντάμ κ. Χαλίλ Ντουλάιμι δήλωσε ότι ο Σαντάμ «είναι αιχμάλωτος πολέμου και σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία δεν πρέπει να παραδοθεί στους εχθρούς του». Ο κ. Ντουλάιμι προειδοποίησε ότι η παράδοση του Σαντάμ στους Ιρακινούς θα επιδεινώσει την κατάσταση στο Ιράκ. «Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραδώσει τον πρόεδρο στους Ιρακινούς, θα διαπράξει στρατηγικό λάθος που θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας και στο ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου».

Σε αμερικανικό στρατόπεδο

Μέχρι σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ κρατείται σε αμερικανικό στρατόπεδο κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινού κυβερνητικού αξιωματούχου θα παραδοθεί στους Ιρακινούς την ημέρα της εκτέλεσής του.

Χθες ο καρδινάλιος Ρενάτο Μαρτίνο, επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ειρήνης του Βατικανού δήλωσε στην εφημερίδα «Repubblica» ότι ακόμη υπάρχει η ελπίδα να δοθεί χάρη στον Σαντάμ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι ο Σαντάμ είναι υπεύθυνος για πολλά εγκλήματα, δήλωσε ο καρδινάλιος Μαρτίνο, αλλά αυτό το γεγονός δεν αλλάζει τη θέση του Βατικανού κατά της θανατικής ποινής. «Δεν γίνεται να αντισταθμίσεις ένα έγκλημα με ένα ακόμη» δήλωσε ο πρώην παπικός απεσταλμένος στον ΟΗΕ. Ο καρδινάλιος Μαρτίνο υποστήριξε την ιδέα της διεξαγωγής συνόδου ειρήνης με στόχο την επίλυση όλων των σημαντικών διαφορών στη Μέση Ανατολή και επανέλαβε τη θέση του Βατικανού ότι η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ ήταν λάθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή