Ψηφιακό «τσουνάμι» συσκότισε… το Ιντερνετ

Ψηφιακό «τσουνάμι» συσκότισε… το Ιντερνετ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τσουνάμι μεν, αλλά ψηφιακό αυτή τη φορά, συγκλόνισε χθες την Ασία μετά την καταστροφή, εξαιτίας του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε την Ταϊβάν, των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση δεδομένων. Οπως ανέφερε ο Αου Μαν Χο, αξιωματούχος της υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών του Χονγκ Κονγκ, έξι από τις επτά μεγάλες καλωδιώσεις οπτικών ινών που εξυπηρετούν την Κίνα, κατά κύριο λόγο, καταστράφηκαν από την ισχυρή δόνηση. Η καταστροφή τους είναι ολοκληρωτική και παραμένει εν λειτουργία μόνον ένα καλώδιο με πολύ περιορισμένη δυνατότητα. Ιδιαίτερα προβληματική ήταν η χρήση του Διαδικτύου σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη και Ινδονησία, αλλά σιγά σιγά οι βλάβες μοιάζουν να αποκαθίστανται.

Προχθές, όμως, την ημέρα του ψηφιακού τσουνάμι, εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα και στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Εξαιτίας της διακοπής της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, σχολεία, τουριστικά γραφεία αλλά και τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες παρέλυσαν ή, τουλάχιστον, μείωσαν κατά πολύ τη δραστηριότητά τους προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν χωρίς ψηφιακά μέσα στις επιχειρηματικές τους ανάγκες. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισαν οι ενδιαφερόμενοι την αδυναμία επικοινωνίας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Ενα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο που υπέδειξε το προχθεσινό ψηφιακό μπλακ άουτ είναι ότι ακόμα και όσον αφορά το Διαδίκτυο υπάρχει «κοινωνία» δύο ταχυτήτων. Η Ασία συνδέεται με τον υπόλοιπο κόσμο με μερικές καλωδιώσεις, που μπορούν να καταστραφούν από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, ενώ η πληθώρα των αναζητούμενων στοιχείων βρίσκονται στις ΗΠΑ. Η Ταϊβάν, παραδείγματος χάρη, λόγω των ζημιών που προκάλεσε η σεισμική δόνηση έχει απολέσει το σύνολο σχεδόν της δυνατότητας τηλεφωνικής επαφής με την Ιαπωνία και την Κίνα.

Λύση οι δορυφόροι

Πέρα, όμως, από τις επιμέρους δυσκολίες, που αναμένεται να αποκατασταθούν με το πέρασμα των ημερών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καταστροφή των υποθαλάσσιων καλωδιώσεων και η παράλυση των τηλεπικοινωνιών που αυτή επέφερε, υποδεικνύει την ανάγκη που υπάρχει για πιο αποτελεσματικούς τρόπους μετάδοσης δεδομένων. Οπως αναφέρει ο Ντάνκαν Κλαρκ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων τηλεπικοινωνιών BDA CHINA, μοναδική εναλλακτική λύση αποτελούν ο δορυφορικές συνδέσεις, οι οποίες, ωστόσο, και ακριβότερες είναι και δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τις οπτικές ίνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα υποθαλάσσια καλώδια τοποθετήθηκαν πριν από 150 χρόνια στη Μάγχη. Τότε, μοναδική εναλλακτική λύση για τη μετάδοση των δεδομένων ήταν τα… ταχυδρομικά περιστέρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή