Δύσκολο το 2007 για την Τουρκία

Δύσκολο το 2007 για την Τουρκία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Από τα σημαντικότερα έτη των τελευταίων δεκαετιών στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας αναμένεται να αναδειχθεί το 2007. Τόσο οι έμμεσες εκλογές για τη διαδοχή του προέδρου Σεζέρ την ερχόμενη άνοιξη όσο και οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου, θεωρούνται καθοριστικής σημασίας. Είναι βέβαια πολύ νωρίς για να τολμήσει κανείς μια οποιαδήποτε πρόβλεψη, όχι μόνο του αποτελέσματος των δύο εκλογών αλλά και των συσχετισμών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, που θα προηγηθούν της πρώτης. Οι εκπλήξεις και ιδίως οι απρόβλεπτες συμμαχίες της τελευταίας στιγμής αποτελούν τον κανόνα, όχι την εξαίρεση, του τουρκικού πολιτικού παιχνιδιού, τονίζουν οι αναλυτές. Το σημείο στο οποίο φαίνεται να συγκλίνουν οι απόψεις των περισσοτέρων είναι πως το 2007 θα είναι η χρονιά που θα διαμορφώσει για το μέλλον τον συσχετισμό των δυνάμεων μεταξύ της παραδοσιακής πολιτικής ελίτ των κεμαλιστών και της νέας, ισλαμιστικών καταβολών, πολιτικής τάξης που εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Ερντογάν και το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑΚΡ). Αναλυτές τονίζουν πως το 2007 θα αποτελέσει έτος ενεργότερης αμφισβήτησης του κεμαλισμού.

Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Ερντογάν των προθέσεών του να διεκδικήσει την προεδρία έχει προκαλέσει ανησυχία στους κεμαλιστές, δεδομένου ότι η προεδρία αποτελεί ένα από τα οχυρά τους. Ο νυν πρόεδρος Σεζέρ θεωρείται από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του κεμαλικού χώρου, και η αντικατάστασή του από τον Ερντογάν ερμηνεύεται ως μεγάλο βήμα προς την «ισλαμοποίηση» της πολιτικής ζωής. Ενάντια σε μια τέτοια προοπτική έχουν συσπειρωθεί όλες οι δυνάμεις που αποκαλούνται «θεσμική αντίδραση» ή «Τουρκική Γερουσία»: η προεδρία, τα δικαστήρια, το στράτευμα και οι ανώτατοι γραφειοκράτες. Με τις δηλώσεις τους συνασπίζονται για να στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως η κατάλυση του ελέγχου των κεμαλιστών επί της προεδρίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ο πρόεδρος Σεζέρ σε καταφανή παράβαση του συνταγματικού του ρόλου παρενέβη για άλλη μία φορά επί της ουσίας και δήλωσε πως θα ήταν σκοπιμότερο να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές, ώστε τον νέο πρόεδρο να τον εκλέξει η νέα Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή