Εξαρση των πλημμυρικών φαινομένων

Εξαρση των πλημμυρικών φαινομένων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μέση θερμοκρασία του αέρα στην Αθήνα, γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο, παρουσιάζει σημαντική τάση αυξήσεως τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, όπως τονίζει στην «Κ» και ο κ. Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ειδικότερα, παρουσιάζει μεγάλη άνοδο η ελάχιστη θερμοκρασία. Δηλαδή η θερμοκρασία δεν πέφτει πολύ, ειδικά κατά την περίοδο της νύχτας, με αποτέλεσμα να μη δροσίζει. Τελικά, οι ολοένα και πιο συχνές «γλυκές βραδιές» του χειμώνα δεν είναι και τόσο γλυκές…

Δεν πρόκειται για ελλαδικό μόνο φαινόμενο. Σε όλο τον κόσμο οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας τα βράδια παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης διεθνούς έρευνας, στην οποία μάλιστα απονεμήθηκε το βραβείο «Μαριουλόπουλος», της Παγκόσμιας Ενωσης Μετεωρολόγων, προς τιμή του Ελληνα επιστήμονα.

Ταυτόχρονα, μειώνεται η ποσότητα της βροχής που πέφτει στην Ελλάδα, καθώς και ο αριθμός των βροχερών ημερών. Το μόνο που αυξάνεται δυστυχώς είναι η ένταση της βροχής, οι καταιγίδες και οι μπόρες, που δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα. Το νερό από τις καταιγίδες δεν απορροφάται από το έδαφος, αντίθετα ενισχύει τα αρνητικά δεδομένα.

Ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργούνται όταν δεν χιονίζει αρκετά. «Το χιόνι απορροφάται πάρα πολύ καλά από το έδαφος γιατί λιώνει σιγά σιγά, ενώ εμπλουτίζει και τα ποτάμια», εξηγεί ο κ. Ζερεφός. «Αντίθετα η απότομη βροχή αποπλένει το έδαφος, το οποίο μετά συγκεντρώνεται στη λεκάνη της λίμνης και μειώνει το μέγεθός της, ενισχύοντας τον κίνδυνο πλημμύρας».

Το περιβάλλον της Ελλάδας είναι μια από τις πιο πλούσιες σε αρώματα περιοχές του κόσμου. Παντού η ελληνική εξοχή είναι γεμάτη από μυρωδιές, από την περιλάλητη ευωδία. Ακόμα και αυτό τίθεται εν κινδύνω λόγω των κλιματικών αλλαγών. «Τα αρώματα αυτά προέρχονται από τα τερπένια, που εκπέμπουν τα φυτά όταν ζορίζονται να βρουν νερό. Είναι ο ιδρώτας του φυτού που μοσχοβολά. Κάτω όμως από συνθήκες στρες λόγω καύσωνα, το φυτό δεν θα μπορεί να παράγει τα τερπένια», λέει ο κ. Ζερεφός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή