Σύγχυση γύρω από την εκτέλεση του Σαντάμ

Σύγχυση γύρω από την εκτέλεση του Σαντάμ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Αντιφατικές πληροφορίες καλύπτουν την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν, ωστόσο οι ενδείξεις που προκύπτουν από το Ιράκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες φανερώνουν την αποφασιστικότητα της ιρακινής κυβέρνησης να εκτελέσει τον πρώην δικτάτορα σύντομα, ίσως και πριν την Πρωτοχρονιά. Χθες ο Ιρακινός πρωθυπουργός κ. Μαλικί δήλωσε ότι δεν θα καθυστερήσει η εκτέλεση της απόφασης παρά τις εκκλήσεις από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε., το Βατικανό και ανθρωπιστικές οργανώσεις να μη θανατωθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Η ατμόσφαιρα στο Ιράκ χθες ήταν νευρική, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες ότι η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζήτημα ημερών και οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν τεθεί σε επιφυλακή. Το ζήτημα της εκτέλεσης του Σαντάμ αποτελεί πρόβλημα για την ιρακινή κυβέρνηση, με την έννοια ότι θα μπορούσε να διαταράξει (περαιτέρω) την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ σουνιτικών-σιιτικών και κουρδικών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να προκαλέσει αιματηρές αντιδράσεις εκ μέρους των σουνιτών. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός κ. Νούρι Μαλικί δήλωσε χθες ότι «κανείς και τίποτε δεν μπορεί να ανατρέψει τη δικαστική απόφαση» και ότι όσοι είναι αντίθετοι με την εκτέλεση του Σαντάμ προσβάλλουν την τιμή των θυμάτων του. Εξάλλου χθες έγιναν γνωστά τρία στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ιρακινή κυβέρνηση επισπεύδει τη διαδικασία εκτέλεσης.

Κατόπιν αιτήματός του, την Πέμπτη, ο Σαντάμ Χουσεΐν συναντήθηκε στην αμερικανική φυλακή όπου κρατείται με δύο ετεροθαλείς αδελφούς του, επίσης κρατούμενους, και σύμφωνα με δικηγόρο του παρέδωσε στον έναν εξ αυτών τη διαθήκη του. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε, ανώνυμα, και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Αμυνας.

Σήμερα στην αγχόνη;

Το δεύτερο στοιχείο που ενισχύει την εντύπωση ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα εκτελεστεί σύντομα είναι η δήλωση του επικεφαλής δικηγόρου του Σαντάμ ότι κλήθηκε από τους Αμερικανούς να παραλάβει τα προσωπικά αντικείμενα του πελάτη του. «Οι Αμερικανοί με κάλεσαν και μου ζήτησαν να πάρω τα προσωπικά αντικείμενα του προέδρου και του Μπαρζάν Τικρίτι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος Χαλίλ Ντουλάιμι, αναφερόμενος στον ετεροθαλή αδελφό του Σαντάμ που επίσης έχει καταδικαστεί σε θάνατο. Λίγο αργότερα, ένας δεύτερος δικηγόρος του Χουσεΐν δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι «όλες αυτές οι ενδείξεις φανερώνουν ότι πιθανότατα θα εκτελεστεί αύριο (σήμερα)».

Η τρίτη ένδειξη προήλθε από τις ΗΠΑ. Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα εκπλαγεί εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν εκτελεστεί εντός του Σαββατοκύριακου. «Η απόφαση θα ληφθεί από την ιρακινή κυβέρνηση. Δεν θα είναι απόψε, δική μας ώρα, ή αύριο δική τους ώρα (Ιράκ), θα είναι ίσως μια άλλη ημέρα». Προς το παρόν, δηλαδή μέχρι χθες, ο Σαντάμ εξακολουθούσε να παραμένει στα χέρια των Αμερικανών, στο στρατόπεδο κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σύμφωνα τουλάχιστον με Ιρακινούς αξιωματούχους. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Μαλικί δήλωσε ότι ο Σαντάμ θα παραμείνει κρατούμενος των Αμερικανών μέχρι την ημέρα της εκτέλεσής του. «Αναφορές του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες ο Σαντάμ έχει παραδοθεί (στους Ιρακινούς) είναι λανθασμένες», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ωστόσο ο αντισυνταγματάρχης Κρις Γκάρβερ, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν παραμένει κρατούμενος των Αμερικανών. «Νομικά παραδόθηκε στους Ιρακινούς πριν από ένα χρόνο», είπε ο Γκάρβερ. «Κατόπιν αιτήματος της ιρακινής κυβέρνησης συνεχίσαμε για λόγους ασφαλείας να τον κρατάμε σε αμερικανικές εγκαταστάσεις».

Καθώς εντείνονταν οι φήμες για επικείμενη εκτέλεση του Σαντάμ, η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επανέλαβε χθες την αντίθεσή της για την εκτέλεση του Χουσεΐν. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αντίθετη με τη θανατική ποινή, η οποία δεν θα έπρεπε να εφαρμοστεί ούτε σε αυτήν την περίπτωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ερκι Τουομιόχα κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή