Τι θα έκανε ο Ιούλιος Καίσαρ στο Ιράκ;

Τι θα έκανε ο Ιούλιος Καίσαρ στο Ιράκ;

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα πολιτεύονταν τέσσερις μεγάλοι ηγέτες σήμερα στο Ιράκ;

Τί θα έκανε ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ; Θα αξιοποιούσε τη συντριπτική ισχύ της Λεγεώνας για να πατάξει την εξέγερση ή θα επέλεγε τη διπλωματία; Τέσσερις ιστορικοί απαντούν στο ερώτημα αυτό με ισάριθμα άρθρα τους σε αμερικανική εφημερίδα, καταδικάζοντας έμμεσα τη στάση της Ουάσιγκτον στο Ιράκ. Η υποταγή της Γαλατίας στις ρωμαϊκές λεγεώνες και η μάχη της Αλέσιας το 52 π.Χ., που σηματοδότησε το τέλος της γαλατικής εξέγερσης, απέδειξε τις πολιτικές και στρατηγικές ικανότητες του Καίσαρα. Αναμφίβολη μπορεί να θεωρηθεί η αποτελεσματικότητα του Τζένγκις Χαν, ο οποίος κατέλαβε άλλωστε τη Βαγδάτη το 1258 και επέβαλε σχεδόν αναίμακτα την κυριαρχία της μογγολικής ορδής του στον εκλεπτυσμένο τοπικό πληθυσμό, χάρη στην ικανότητά του να προσεταιρίζεται μερίδες του πληθυσμού.

Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον αντιλήφθηκε νωρίς στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας ότι οι στρατιωτικές επιτυχίες είναι δευτερεύουσες και πως η νίκη εξασφαλίζεται μόνο στο πολιτικό πεδίο. Ο Αβραάμ Λίνκολν, τέλος, τόλμησε να διευρύνει σημαντικά τους στόχους του εμφύλιου πολέμου, απελευθερώνοντας τους σκλάβους, ενώ -αντίθετα από τον πρόεδρο Μπους- απέλυσε τον υπουργό Αμύνης του λίγους μήνες μετά τις πρώτες ήττες των Βορείων.

Κρίσιμες ώρες για τον Σαντάμ

Πληθαίνουν οι πληροφορίες πως ο Σαντάμ Χουσεΐν θα εκτελεστεί πολύ σύντομα, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα εκπλαγεί εάν ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ εκτελεστεί ακόμη και σήμερα. Χθες, ένας εκ των δικηγόρων του Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε ότι, «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πιθανότατα θα εκτελεστεί σήμερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή