Στο ξενοδοχείο του Αύριο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν βρίσκονται στη Σελήνη, αλλά σίγουρα ανήκουν στο μέλλον τα ξενοδοχεία που οραματίστηκαν, σχεδίασαν και παρουσίασαν πριν από μερικούς μήνες, οι δεκάδες αρχιτέκτονες και σχεδιαστές του προγράμματος «Ξενοδοχείο τού Αύριο» που οργανώθηκε από την εταιρεία σχεδιαστών εσωτερικών χώρων Gettys και το περιοδικό Hospitality Design.

Σήμερα, οι γνώστες της τεχνολογίας κλείνουν δωμάτιο μέσω του Διαδικτύου. Στο μέλλον θα επιλέγουν και ποιο ακριβώς δωμάτιο επιθυμούν ακουμπώντας το ηλεκτρονικό σχεδιάγραμμα του ξενοδοχείου. Θα μπορούν ακόμα να δουν το εσωτερικό του δωματίου τους ή να μελετήσουν τη θέα που θα έχουν ανοίγοντας τις κουρτίνες τους. Οταν ο μελλοντικός ταξιδιώτης φτάσει στο ξενοδοχείο τού Αύριο, ένα ρομπότ θα του παραδώσει το κλειδί, που ταυτόχρονα θα λειτουργεί και σαν κινητό τηλέφωνο, κεντρικός ρυθμιστής των πηγών φωτός και της θερμοκρασίας. Η ίδια συσκευή θα οδηγεί τον περιηγητή δορυφορικά στους δρόμους της πόλης και θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία του με τη ρεσεψιόν. Τέλος τα προβλήματα με την καθαριότητα, αφού τα κλινοσκεπάσματα θα κατασκευάζονται από ειδικές νανοΐνες που θα «αυτοαπολυμαίνονται» και θα μοσχομυρίζουν με το άρωμα που θα επιλέξει ο ένοικος. Και για όποιον δεν μπορεί να απαρνηθεί το διάβασμα στο κρεβάτι, τα μαξιλάρια θα εκπέμπουν ένα μαλακό γλυκό φως για καλή νυχτερινή ανάγνωση. Αλλοι σχεδιαστές έριξαν μεγάλο βάρος στο λουτρό: για εξοικονόμηση χώρου, το κρεβάτι θα εξαφανίζεται και θα αναδύεται στη θέση του μια απαστράπτουσα μπανιέρα και το ντους.

Τα ξενοδοχεία τού μέλλοντος φροντίζουν και για όσους ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας τους ή δεν έχουν χρόνο για τσεκ απ. Ακουμπώντας απλώς τα πόδια σε ειδικό σημείο θα εμφανίζεται πάνω στον καθρέφτη κάθε στοιχείο για την υγεία σας: αν έχετε σάκχαρο, ποιο είναι το βάρος σας, αν χρειάζεστε περισσότερες ίνες και φρούτα στη διατροφή σας.

Κάποια μελλοντολογικά «κόλπα» ήδη εφαρμόζονται. Σε αμερικανικό ξενοδοχείο, η πόρτα του δωματίου ανοίγει όταν η ειδική συσκευή αναγνωρίσει την ίριδα του ματιού του ενοίκου. Σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, χάρη σε ειδικό σύστημα φωτισμού μπορεί ο ταξιδιώτης να επιλέξει το χρώμα των τοίχων μεταβάλλοντας το αρχικό ολόλευκο σε ευρεία γκάμα χρωμάτων από το βαθύ μοβ μέχρι το έντονο πράσινο. Σε άλλα δωμάτια, ειδικοί αισθητήρες απομνημονεύουν την ιδανική θερμοκρασία που επιθυμεί ο επισκέπτης ώστε να μη χρειάζεται να τη ρυθμίζει διαρκώς. Στο μέλλον αυτό θα γίνεται αυτόματα από αισθητήρα που θα μετρά τη θερμοκρασία του σώματος του ενοίκου και θα ρυθμίζει τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου ανάλογα, ώστε ο βραδινός ύπνος να είναι αδιατάραχτος.δ.β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή