Ικανοποιεί πιο πολύ απ’ το φιλί η σοκολάτα…

Ικανοποιεί πιο πολύ απ’ το φιλί η σοκολάτα…

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα παθιασμένο φιλί προσφέρει μικρότερη ικανοποίηση και γεννά λιγότερη ευφορία απ’ ό,τι ένα κομμάτι εύγευστης σοκολάτας που λιώνει στο στόμα. Στην εξαιρετικά παράδοξη διαπίστωση κατέληξαν ερευνητές με τη βοήθεια αρκετών ζευγαριών νεαρής ηλικίας από είκοσι μέχρι τριάντα ετών.

Οι ειδικοί έλεγξαν τους καρδιακούς παλμούς και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των εθελοντών αρχικώς όταν απολάμβαναν τη σοκολάτα και στη συνέχεια όταν φιλιόντουσαν. Οπως διαπίστωσαν το γλυκό έδεσμα προκάλεσε πιο έντονη και μακροχρόνια αντίδραση συγκριτικά πάντα με το φιλί και διπλασίασε τους καρδιακούς παλμούς των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Τη μελέτη συντόνισε ο δρ Ντέιβιντ Λιούις, που στο παρελθόν εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ και σήμερα εργάζεται στο Mind lab. Οπως εξηγεί ο δρ Λιούις, δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι μας είναι πολύ πιο ευχάριστο να μασήσουμε μία σοκολάτα από το να φιλήσουμε το σύντροφό μας και μάλιστα ερωτικά. Πολλές φορές η ευφορία που προκαλεί η σοκολάτα είναι τετραπλάσια από αυτή του ασπασμού.

Ηταν γνωστό από καιρό ότι η σοκολάτα επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ψυχική κατάσταση και τη διάθεση. Οταν, όμως, αντί να μασήσουμε, κατά τα συνήθη, τη σοκολάτα αφήσουμε να λιώσει στο στόμα μας, η απόλαυση δεν έχει όρια.

Για να βρεθεί πόσο καλή μπορεί να είναι η επίδραση της σοκολάτας οι ερευνητές τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στο κρανίο των νεαρών εθελοντών και τους συνέδεσαν με συσκευές που κατέγραφαν την καρδιακή τους λειτουργία. Στη συνέχεια συνέκριναν τους καρδιακούς τους παλμούς κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, όταν μασούλαγαν τη σοκολάτα και όταν φιλούσαν τον σύντροφό τους.

Αυξήθηκαν οι καρδιακοί παλμοί

Σίγουρα το φιλί αύξησε τους καρδιακούς ρυθμούς, αλλά η αντίδραση αυτή δεν κράτησε όσο διήρκεσε η «ευχάριστη ταραχή» που προκάλεσε το κομμάτι της σοκολάτας λιώνοντας στο στόμα, που αύξησε τους καρδιακούς παλμούς από την ανάπαυση (60 παλμοί ανά λεπτό) σε 140 παλμούς ανά λεπτό.

Επίσης η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν άρχισε να λιώνει η σοκολάτα στο στόμα του εθελοντή, όλες οι περιοχές του εγκεφάλου δραστηριοποιήθηκαν πολύ πιο έντονα και επί μακρότερο συγκριτικά με τη διέγερση που επέφερε το φιλί. Αν και οι γυναίκες θεωρούνται μεγαλύτερες λάτρεις της σοκολάτας, οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν ήταν παρόμοιες και στα δύο φύλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή