Αναμέτρηση Αγκυρας και Ουάσιγκτον

Αναμέτρηση Αγκυρας και Ουάσιγκτον

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία απέχει ένα βήμα από μία στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό θα είχε συμβεί ήδη προ τριών ημερών, αν δεν είχε μεσολαβήσει ωμό διάβημα των ΗΠΑ προς την Αγκυρα. Το διάβημα συνοδεύτηκε από τις αμερικανικές παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου αλλά και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών κοντά στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον απείλησε την Τουρκία ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο Τούρκων στρατιωτών στο ιρακινό έδαφος. Χθες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μπουγιούκανιτ εκφώνησε «πύρινο» λόγο στην Ακαδημία Πολέμου στην Κωνσταντινούπολη. «Ως στρατιώτες είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε, αλλά η τελική απόφαση εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία» διεκήρυξε, καθώς τουρκικά άρματα μάχης συνέχισαν να μετακινούνται προς τη μεθόριο Τουρκίας – Ιράκ. Τη θλίψη του για την αδιαφορία ορισμένων συμμάχων, που αντί να στηρίζουν την Τουρκία κατά της τρομοκρατίας, παρέχουν υποστήριξη στους εχθρούς της, εξέφρασε ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ, σε μία απευθείας βολή η οποία αφορούσε ενδεχομένως και την Ελλάδα.

Δίλημμα Σεζέρ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χθες για δεύτερη φορά τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει την απ’ ευθείας εκλογή του προέδρου από το λαό. Ο πρόεδρος Σεζέρ καλείται τώρα ή να εγκρίνει την αναθεώρηση ή να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή