Περιορισμένη εισβολή στο Ιράκ ετοιμάζουν οι Τούρκοι

Περιορισμένη εισβολή στο Ιράκ ετοιμάζουν οι Τούρκοι

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στρατιωτικές προετοιμασίες της Τουρκίας στα σύνορα με το Ιράκ ρίχνουν μακρές σκιές στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Αν και Τούρκοι αναλυτές πιθανολογούν περιορισμένη εισβολή που θα πλήξει στόχους του ΡΚΚ, η κυβέρνηση Μπους δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει «πράσινο φως», υπολογίζοντας τους κινδύνους αποσταθεροποίησης στη μόνη σχετικά ασφαλή περιοχή του Ιράκ. Η αντικουρδική εκστρατεία του στρατού διαπλέκεται με τον πολιτικό διχασμό της Τουρκίας μεταξύ κεμαλιστών και ισλαμιστών εν όψει των εκλογών της 22ας Ιουλίου. Ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Κλίντον, Ιαν Λέσερ, εκτιμά ότι βαίνουμε προς «δύο Τουρκίες, με κοινό παρονομαστή τον εθνικισμό». Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει να επιταχύνει το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές που ενέκρινε η Βουλή, διακινδυνεύοντας νέα παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Συνέντευξη Περλ: Κατανοώ μια τουρκική εισβολή κατά ΡΚΚ

Την κατανόησή του σε ενδεχόμενη, περιορισμένη εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ με στόχο την καταπολέμηση του ΡΚΚ εκφράζει ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς, ο Ρίτσαρντ Περλ, πρώην υφυπουργός Αμυνας του Ρέιγκαν.

Ντερβίς: Επιχειρηματική προσέγγιση με την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η επιχειρηματική προσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας θα συνεχιστεί και θα συμβάλει στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων διατυπώνει με συνέντευξη προς την «Κ» ο κ. Κεμάλ Ντερβίς, αρχιτέκτονας της σύγχρονης τουρκικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή