Αλλοι 14 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ

Αλλοι 14 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Δεκατέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την πρώτη Ιουνίου, ανακοίνωσε την Κυριακή ο αμερικανικός στρατός. Ο Μάιος με 127 απώλειες ήταν ο τρίτος αιματηρότερος μήνας από την αρχή του πολέμου το 2003 και απ’ ό,τι φαίνεται, έτσι θα εξελιχθεί και ο Ιούνιος.

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή από έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στο δρόμο την ώρα που πραγματοποιούσαν εκκαθαριστική επιχείρηση βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Λίγο αργότερα, δύο ακόμη στρατιώτες σκοτώνονταν και πέντε τραυματίζονταν σε δύο ακόμη βομβιστικές επιθέσεις. Η πλέον παράτολμη επίθεση, με θύμα έναν ακόμη Αμερικανό στρατιώτη, σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν δύο ύποπτοι Ιρακινοί πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν επάνω τους καθώς τους πλησίαζε αμερικανική περίπολος. Το Σάββατο είχαν σκοτωθεί επτά στρατιώτες σε διάφορες επιθέσεις. Πριν από λίγες ημέρες, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η αποστολή των ενισχύσεων στη Βαγδάτη που είχε υποσχεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού στρατού, που αποκάλυψε την Κυριακή η εφημερίδα The New York Times, τρεις μήνες μετά την αρχή της μεγάλης επιχείρησης για την «ανακατάληψη» της Βαγδάτης (για την οποία στάλθηκαν και οι 30 χιλιάδες ενισχύσεις), ο στρατός ελέγχει λιγότερο από το ένα τρίτο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τους New York Times, η έκθεση του αμερικανικού στρατού συντάχθηκε στα τέλη Μαΐου και σύμφωνα με τους συντάκτες της οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις είναι ικανές «να προστατεύσουν τον πληθυσμό» και «να διατηρήσουν φυσική παρουσία» μόλις σε 146 από τις 457 γειτονιές της Βαγδάτης. Στις υπόλοιπες 311 γειτονιές είτε δεν έχουν αρχίσει οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις είτε ο στρατός αντιμετωπίζει «αντίσταση». Η έκθεση έχει έκταση μια σελίδα και βασίστηκε στις αναφορές διοικητών ταγμάτων και ταξιαρχιών που αναπτύσσονται στη Βαγδάτη.

Πρόκειται για την πρώτη συνολική εικόνα της επιχείρησης για την «ανακατάληψη» της Βαγδάτης και την εξέλιξη της επιχείρησης, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ και από πολλούς, περιλαμβανομένων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους, θεωρείται η τελευταία ευκαιρία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, σε ορισμένες γειτονιές της Βαγδάτης η βία έχει υποχωρήσει, ωστόσο σχεδόν σε όλες τις μεικτές σιιτικές – σουνιτικές γειτονιές τα κρούσματα βίας είναι καθημερινά.

Βίντεο από την Αλ Κάιντα

Τέλος, τρομοκρατική ομάδα που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες (ο ένας είχε βρεθεί νεκρός προ ημερών) που είχε αιχμαλωτίσει τον Μάιο έπειτα από επίθεση σε περίπολο. Η οργάνωση δημοσιοποίησε βίντεο όπου ακούγονται πυροβολισμοί, αλλά η εικόνα είναι κακή.ΑΡ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή