Οι Πολυνήσιοι ταξίδεψαν πρώτοι στη Νότιο Αμερική

Οι Πολυνήσιοι ταξίδεψαν πρώτοι στη Νότιο Αμερική

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα οστό από κοτόπουλο που ανακαλύφθηκε στη Χιλή αποτελεί στοιχείο ότι οι κάτοικοι της Πολυνησίας ταξίδεψαν πρώτοι στη Νότιο Αμερική με κανό, έναν αιώνα πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο.

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασαν τα μέλη διεθνούς ομάδας ερευνητών, που ανακοίνωσαν προχθές ότι ανακάλυψαν «αδιάσειστα τεκμήρια για την εισαγωγή κοτόπουλων στην Νότια Αμερική πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων». Σύμφωνα με τους ερευνητές τα οστά που θάφτηκαν στις ακτές της Νότιας Αμερικής προέρχονται από κοτόπουλα που έζησαν μεταξύ του 1304 και του 1424. Τα θραύσματα κεραμικών στην ίδια τοποθεσία κατασκευάστηκαν την ίδια ή σε λίγο προγενέστερη εποχή. Από την ανάλυση του DNA τα οστά, τα οποία εντοπίστηκαν στο Ελ Αρενάλ της χερσονήσου Αραούκο στην κεντρική Χιλή σχετίζονται με κοτόπουλα από τα νησιά της Πολυνησίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ανθρωπολόγο Αλις Στόρεϊ του πανεπιστημίου του Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και άλλα μέλη από την Αμερικανική Σαμόα, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι Πολυνήσιοι δεν κατόρθωσαν να εποικήσουν, ταξιδεύοντας με τα καλοτάξιδα κανό τους, μόνο τα πέρατα του Ειρηνικού Ωκεανού, έως τη Χαβάη και τα νησιά του Πάσχα, αλλά έφθασαν ώς την Αμερικανική Ηπειρο. Η κ. Στόρεϊ υπογράμμισε ότι «ποτέ άλλοτε δεν είχε αναφερθεί η ύπαρξη αρχαιολογικών στοιχείων, τα οποία να αποδεικνύουν την επαφή των Πολυνησίων με την αμερικανική ήπειρο. Η παρουσία της νοτιοαμερικανικής γλυκοπατάτας στην Πολυνησία αποτελούσε έως τώρα ένδειξη ενδεχόμενης προϊστορικής επαφής μεταξύ της αμερικανικής ηπείρου και της Πολυνησίας.

Εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια οι επιστήμονες έψαχναν να βρουν σε ποια χρονική στιγμή και με ποιο τρόπο μεταφέρθηκαν τα κοτόπουλα στην αμερικανική ήπειρο: συχνά διαφωνούσαν για το εάν αφίχθησαν στην προκολομβιανή εποχή, πιθανότατα μέσω επισκεπτών από την Πολυνησία ή εάν τα μετέφεραν οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί άποικοι που μετέβησαν στη Νότια Αμερική μετά το 1500. Οι περισσότεροι επιστήμονες τάσσονταν υπέρ της δεύτερης εκδοχής. Αλλοι θεωρούσαν απίθανη αυτή την εκδοχή, τονίζοντας ότι όταν οι Ισπανοί κονκισταδόρες εισέβαλαν στο Περού το 1532 κατέγραψαν τη χρήση κοτόπουλων στις θρησκευτικές τελετές των ιθαγενών. Από τις αναλύσεις του DNA η δρ Στόρεϊ και οι συνάδελφοί της συμπέραναν ότι τα οστά από το Ελ Αρενάλ είχαν μεγάλη γενετική συγγένεια με κοτόπουλα από προϊστορικές τοποθεσίες της Πολυνησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή