Πίσω από φράχτες, το G8 ορίζει το μέλλον

Πίσω από φράχτες, το G8 ορίζει το μέλλον

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με μία φιλόδοξη ατζέντα, που περιλαμβάνει από την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της φτώχειας στην Αφρική μέχρι τη γεφύρωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, ανοίγει σήμερα τις εργασίες της στο Χάιλιγκενταμ της Γερμανίας η σύνοδος των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G8), την οποία αναμένεται, ωστόσο, να μονοπωλήσει η ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Μπορεί οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ να είναι καλά προστατευμένοι πίσω από τον φράχτη που κατασκεύασαν ειδικά για τη σύνοδο οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας, τα μέτρα όμως δεν μπορούν να αποτρέψουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις.

Στο σημαντικότερο ζήτημα, το περιβάλλον, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους της να συναινέσουν στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου και τον υποδιπλασιασμό των εκπομπών δηλητηριωδών αερίων μέχρι το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ανθίστανται οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, όμως, αν και επιχείρησαν την τελευταία στιγμή να επιδείξουν ένα «πράσινο» προφίλ, ανθίστανται σθεναρά στον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων. Στον αντίποδα οι άλλες χώρες της ομάδας συμφωνούν με τη Μέρκελ, την οποία υποσχέθηκε να υποστηρίξει ολόψυχα ο Νικολά Σαρκοζί, ο νέος Γάλλος πρόεδρος. Η Μέρκελ έχει λοιπόν δύο εναλλακτικές, είτε να επιμείνει στις θέσεις της, απομονώνοντας την Ουάσιγκτον, είτε να διατυπώσει ένα συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο όμως ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας της. «Οι κλιματολογικές αλλαγές είναι μία δύσκολη μάχη, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η σύνοδος θα είναι επιτυχημένη», σχολίασε η Μέρκελ έπειτα από συνάντηση με τον Τόνι Μπλερ στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή. «Δεν επιχειρούμε να υπονομεύσουμε την πρωτοβουλία της Αγκελα Μέρκελ, ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Στίβεν Χάντλεϊ, από το προεδρικό αεροσκάφος, λίγο πριν από την προσγείωση του Μπους στην Ευρώπη.

Οι τριήμερες συνομιλίες στο Χάιλιγκενταμ πραγματοποιούνται στη σκιά των εξαιρετικά τεταμένων, σχεδόν ψυχροπολεμικών, σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας. Δεν είναι μόνο οι αμερικανικές προθέσεις για την αντιπυραυλική ασπίδα που έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας, αλλά και η διαφαινόμενη προσπάθεια του ΟΗΕ για ντε φάκτο ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τον παραδοσιακό σύμμαχο της Ρωσίας, τη Σερβία. Την ατμόσφαιρα είναι πιθανό να δυναμιτίσουν ενδεχόμενες αναφορές στις επιδόσεις της Ρωσίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» κάλεσε τους επτά να θέσουν το πρόβλημα της ελευθερίας έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παρθενική εμφάνιση του Σαρκοζί στη σύνοδο, αλλά και η παρουσία του Κινέζου προέδρου, Χου Ζιντάο και του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμοχάν Σινχ, οι οποίοι εκλήθησαν να συμμετάσχουν στην ομάδα των «συν πέντε» για να υπογραμμιστεί η σημασία των χωρών τους. Οι δύο υπερδυνάμεις θα γίνουν λοιπόν συνδαιτυμόνες των οκτώ, ενώ το γκρουπ των «συν πέντε» συμπληρώνουν η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική και το Μεξικό. «Πολλές διεθνείς οικονομικές εκθέσεις προβλέπουν ότι η κινεζική οικονομία σίγουρα, ενδεχομένως και η ινδική, θα ξεπεράσουν σε λίγο την αμερικανική», με αποτέλεσμα οι G8 να αισθάνονται πλέον την υποχρέωση να αναγνωρίσουν την ανερχόμενη ισχύ τους. O Βραζιλιάνος πρόεδρος, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, θα έχει ένα τετ α τετ με τον Σαρκοζί. Τέλος, η αποχαιρετιστήρια σύνοδος του Μπλερ αναμένεται να αποτελέσει την ευκαιρία για τον Βρετανό πρωθυπουργό να θέσει εκ νέου το ζήτημα της καταπολέμησης της φτώχειας, μία συζήτηση, που είχε ξεκινήσει από τη σύνοδο των G8 στη Σκωτία το 2005. O Νοτιοαφρικανός ηγέτης, Τάμπο Μπέκι, προετοιμάστηκε για τη σημερινή σύνοδο με συνομιλίες, που είχε με τον Μπλερ στην Πραιτώρια την περασμένη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή