Η λογοκρισία εξαπλώνεται στο Διαδίκτυο

Η λογοκρισία εξαπλώνεται στο Διαδίκτυο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Διαδίκτυο συνεχώς περιορίζονται, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση ζητάει την αντίδραση των πολιτών και προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση σε λίγα χρόνια το Διαδίκτυο δεν θα είναι αναγνωρίσιμο.

«Ο ιός της καταπίεσης στο Διαδίκτυο εξαπλώνεται», λέει στην εφημερίδα The Guardian ο κ. Τιμ Χάνκοκ, διευθυντής ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βρετανία, και προσθέτει ότι «το κινεζικό μοντέλο -ενός Ιντερνετ όπου επιτρέπονται οι εμπορικές δραστηριότητες, αλλά όχι και η ελευθερία της έκφρασης και η ιδιωτικότητα- συνεχώς εξαπλώνεται. Πριν από πέντε χρόνια ήταν μονοψήφιος ο αριθμός των κυβερνήσεων που κατέβαζαν ιστοσελίδες και συνελάμβαναν μπλόγκερ. Σήμερα είναι δεκάδες».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε από τον οργανισμό OpenNet Initiative (ΟΝΙ) σε 41 χώρες το 2006 και το 2007 η κρατική λογοκρισία του Ιντερνετ έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο οργανισμός OpenNet Initiative αποτελεί σύμπραξη ερευνητών από τέσσερα σημαντικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Χάρβαρντ και η Οξφόρδη. Ο ΟΝΙ σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο αναφέρει ότι 25 από τις 41 χώρες λογόκριναν το περιεχόμενο του Ιντερνετ, ενώ κυβερνήσεις εμπόδιζαν την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες που φιλοξενούσαν συγκεκριμένες λέξεις ή θέματα. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν χιλιάδες ιστοσελίδες και 120 πάροχοι υπηρεσιών Ιντερνετ (ISP) και σύμφωνα με την ΟΝΙ η Μυανμάρ, η Κίνα, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία «φιλτράρουν» το περιεχόμενο του Διαδικτύου. «Σήμερα ανοίγουμε τον υπολογιστή μας και υποθέτουμε ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλο το υλικό που βρίσκεται στο Διαδίκτυο», εξηγεί ο κ. Χάνκοκ. «Στο μέλλον ίσως να έχουμε πρόσβαση μόνο σε όσα μας επιτρέπουν».

Ολο και συχνότερα καταγγέλλεται το κλείσιμο ιστοσελίδων και Ιντερνετ καφέ, όπως και φυλακίσεις ή εκφοβισμός χρηστών του Ιντερνετ, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία και επικρίνει εταιρείες όπως τις Cisco, Google, Microsoft και Yahoo! για «συνέργεια» στην καταπίεση της ελευθερίας του λόγου στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή