Πούτιν: δέχεται την «ασπίδα» σε αζέρικο έδαφος

Πούτιν: δέχεται την «ασπίδα» σε αζέρικο έδαφος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΪΛΙΓΚΕΝΤΑΜ. Την ανάπτυξη κοινής αμερικανο-ρωσικής βάσης αντιπυραυλικής άμυνας στο Αζερμπαϊτζάν και όχι στην Ευρώπη, πρότεινε, χθες, κατά τη συνάντησή του στο Χάιλιγκενταμ με τον κ. Μπους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας έκπληξη και βαθύ προβληματισμό. Η Μόσχα, κατέστησε σαφές ο κ. Πούτιν, είναι πρόθυμη να άρει τις αντιρρήσεις για την αντιπυραυλική άμυνα, εάν το σύστημα ραντάρ και οι πύραυλοι που προορίζονται για την Τσεχία και την Πολωνία, φιλοξενηθούν τελικά από το Αζερμπαϊτζάν -χώρα που γειτονεύει με το Ιράν- αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία και κλειδί όλων των αμερικανικών σχεδίων για την απομόνωση των ρωσικών ενεργειακών διαύλων στην περιοχή…

Ο κ. Πούτιν, μάλιστα, ανέφερε ότι έχει μιλήσει με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος, όπως είπε, συμφώνησε να εγκατασταθεί στο αζερικό έδαφος μια βάση ραντάρ, που θα χρησιμοποιείται από κοινού από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. «Ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε την πρόταση ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, κ. Στίβεν Χάντλεϊ, διαβεβαιώνοντας ότι «θα καλέσουμε τους ειδικούς μας να την εξετάσουν». Η συνάντηση Μπους-Πούτιν, έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Οκτώ, ενώ είχαν προηγηθεί έντονοι φραστικοί διαξιφισμοί για την αντιπυραυλική άμυνα και τις επιδόσεις αμφοτέρων στα θέματα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι από χθες τα ξίφη έχουν μπει στο συρτάρι, με τους δύο ηγέτες να τηρούν τόνους συμφιλίωσης εν όψει της νέας τους συνάντησης στο Μέιν των ΗΠΑ την 1η και τη 2α Ιουλίου.

Εχουμε διαφορές

Μια αντιπυραυλική βάση στο Αζερμπαϊτζάν θα καλύψει όλη την Ευρώπη και όχι μέρος της, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος και σε ό,τι αφορά την προειδοποίησή του ότι η Μόσχα θα στρέψει τους αήττητους πυραύλους της προς ευρωπαϊκούς στόχους συμπλήρωσε: «Θα μας επιτρέψει επίσης να μην στρέψουμε τους πυραύλους μας στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεργασίας»… «Εχουμε κατανόηση σε ό,τι αφορά τις κοινές απειλές, αλλά έχουμε διαφορές για τα μεσα αντιμετώπισής τους». Από την πλευρά του ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος μίλησε πρώτος στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι οι ενδιαφέρουσες προτάσεις το Ρώσου ομολόγου του θα συζητηθούν στο Μέιν. Ο κ. Πούτιν, επίσης, έθεσε τρεις όρους, προκειμένου η Ρωσία να άρει τις αντιρρήσεις της: πρώτον, να ληφθουν υπ’ όψιν οι ρωσικές ανησυχίες, δεύτερον να δοθούν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε όλες τις πλευρές και τρίτον η ανάπτυξη του συστήματος να γίνει με διαφάνεια.

Νωρίτερα, κατά την πρωινή του συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε πως σκοπεύει να διαμηνύσει στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η αντιπυραυλική άμυνα δεν είναι κάτι για το οποίο αξίζει να έχουμε τόσα πολλά παράπονα» και επανέλαβε ότι ο Πόλεμος των Αστρων στοχεύει εναντίον κρατών ταραξιών, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. «Δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή», υπογράμμισε ο κ. Μπους και σε μια εντυπωσιακή προσπάθειά του να βελτιώσει το κλίμα, αναγνώρισε ότι «η ρωσική κοινωνία έχει προχωρήσει πολύ σε σύγκριση με τη σοβιετική εποχή», δήλωση που… διόρθωσε τις προηγούμενες επικρίσεις του για τις φτωχές επιδόσεις του κ. Πούτιν στον εκδημοκρατισμό. Οι διαφορές για την αντιπυραυλική άμυνα μπορούν να λυθούν, όπως είπε, εάν οι Ρώσοι στρατηγοί επισκεφθούν τις ΗΠΑ και συζητήσουν εκτενώς το θέμα με την αμερικανική ηγεσία. «Στείλτε τους στρατηγούς σας στις ΗΠΑ, στείλτε τους αξιωματούχους σας και ελπίζουμε ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα», ήταν το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου προς τη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή