3.500 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ

3.500 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει ώς τώρα τη ζωή τους στο Ιράκ υπερέβη χθες τις 3.500 με τον θάνατο ενός στρατιώτη σε έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη. Τις πρώτες έξι ημέρες του Ιουνίου, άλλωστε, έχασαν τη ζωή τους 23 Αμερικανοί στρατιώτες, κατά μέσον όρο τέσσερις την ημέρα, ρυθμός αντίστοιχος εκείνου του Μαΐου και του Απριλίου στη διάρκεια των οποίων επιταχύνθηκε ο ρυθμός θανάτων των Αμερικανών στρατιωτών και επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα ο απολογισμός του πολέμου στο Ιράκ σε ζωές Αμερικανών. Σημειωτέον ότι ο ρυθμός θανάτων Αμερικανών στρατιωτών είναι πλέον ο διπλάσιος από εκείνον του Ιουνίου του 2006.

Ενας Βρετανός στρατιώτης έπεσε, άλλωστε, νεκρός χθες και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν στο νότιο Ιράκ ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 150 τις απώλειες των βρετανικών στρατευμάτων. Στην πλευρά των Ιρακινών έχασαν χθες τη ζωή τους 16 άτομα και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν δύο βόμβες σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην πόλη Κούρνα σε απόσταση 375 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Παράλληλα, 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν 16 σε επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος στην πόλη Ντακούκ νότια του Κιρκούκ. Νωρίς το πρωί, άλλωστε, ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι του αρχηγού της αστυνομίας στην Μπακούμπα και αφού σκότωσαν τρία μέλη της οικογένειάς του και 11 φρουρούς, απήγαγαν τρία από τα παιδιά του.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρέσβης στο Ιράκ, Ντομινίκ Ασκιθ, απηύθυνε χθες έκκληση στους απαγωγείς των πέντε Βρετανών να τους απελευθερώσουν ή να διαπραγματευτούν τους όρους για την απελευθέρωσή τους. «Εχουμε ανθρώπους στο Ιράκ που είναι διατεθειμένοι να ακούσουν όποιον έχει κάτι να πει επί του συμβάντος ή όποιον κρατεί τους άνδρες αυτούς και θα ήθελε να επικοινωνήσει μαζί μας» τόνισε στη σχετική ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε Βρετανοί, οι τέσσερις εκ των οποίων ανήκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και ο ένας ήταν σύμβουλος, απήχθησαν από το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών στις 29 Μαΐου από ένοπλους που τους μετέφεραν με όχημα κατευθυνόμενο προς τη σιιτική περιοχή της Σαντρ Σίτι. Την Πέμπτη το βράδυ, εμφανίστηκε στην ιρακινή τηλεόραση ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ, για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του στο προσκήνιο πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί να διατηρήσει «φιλικές και καλές σχέσεις με το Ιράν», αλλά απέρριψε κάθε πρόταση για παρέμβαση της Τεχεράνης στα εσωτερικά του Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή