Ολοι γνώριζαν για τις πτήσεις της CIA

Ολοι γνώριζαν για τις πτήσεις της CIA

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μυστικές συμφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ, διευκόλυναν τις μυστικές μεταφορές υπόπτων της CIA μέσω ευρωπαϊκών αεροδρομίων και τη λειτουργία μυστικών φυλακών σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως αποκάλυψε χθες έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το περιεχόμενο ορισμένων από τις συμφωνίες παραμένει μυστικό.

«Πιστεύουμε ότι το πλαίσιο της βοήθειας (προς τις δραστηριότητες της CIA) αναπτύχθηκε με βάση τις παραχωρήσεις που έκανε το ΝΑΤΟ στις 4 Οκτωβρίου 2001, κάποιες από τις οποίες είναι δημόσιες και κάποιες παραμένουν μυστικές» δήλωσε ο Ελβετός γερουσιαστής Ντικ Μάρτι. Ο Μάρτι, επικεφαλής των σχετικών ερευνών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσίασε χθες την έκθεσή του στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Συμβουλίου.

«Είναι τώρα επαρκείς οι ενδείξεις ότι υπήρξαν στην Ευρώπη μυστικά κέντρα κράτησης υπό την ευθύνη της CIA από το 2003 ώς το 2005, ιδίως στην Πολωνία και τη Ρουμανία»  αναφέρει η έκθεση. Ακόμη ότι οι φυλακές λειτουργούσαν εν γνώσει των προέδρων των χωρών αυτών. «Μεγάλος αριθμός ατόμων έχει απαχθεί από διάφορα σημεία του κόσμου και έχει μεταφερθεί σε χώρες όπου υφίστανται διώξεις και όπου είναι γνωστό ότι τα βασανιστήρια είναι κοινός τόπος. Αλλοι έχουν απλώς εξαφανιστεί για απροσδιόριστα χρονικά διαστήματα και έχουν κρατηθεί σε μυστικές φυλακές, μεταξύ άλλων σε κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, των οποίων η ύπαρξη και η λειτουργία έχουν κρατηθεί κρυφές».

Η έκθεση αναφέρει ότι οι έκνομες μεταγωγές και οι μυστικές φυλακές έγιναν εκτός αμερικανικού εδάφους γιατί παραβαίνουν το αμερικανικό σύνταγμα και την αμερικανική νομοθεσία.

«Οι μεταγωγές, απαγωγές και κρατήσεις υπόπτων για τρομοκρατικές δραστηριότητες συνέβησαν σε κάθε περίπτωση έξω από το έδαφος των ΗΠΑ, όπου θα είχαν αναμφίβολα κριθεί παράνομες και αντισυνταγματικές.

Ευρωπαϊκή ανοχή

Προφανώς, οι πράξεις αυτές είναι απαράδεκτες και σύμφωνα με τη νομοθεσία των ευρωπαϊκών χωρών που όμως τις ανέχθηκαν ή συνεργάστηκαν ενεργά για τη διάπραξή τους» σημειώνει η έκθεση.

Η ενεργή συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών τεκμηριώνεται, σύμφωνα με τον Μάρτι από τις μυστικές συμφωνίες που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στις 4 Οκτωβρίου 2001, οι τότε 18 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Πολωνία και οι 9 υπό ένταξη, μεταξύ των οποίων και η Ρουμανία, έδιναν επισήμως στις ΗΠΑ «γενική άδεια πτήσεως» για «στρατιωτικές πτήσεις σχετιζόμενες με τις επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας». Μυστικές συμφωνίες έδιναν τα ίδια δικαιώματα και στα αεροπλάνα της CΙΑ.

«Η γενική αυτή συμφωνία χρησίμευσε ως πλατφόρμα για επίσης μυστικές διμερείς συμφωνίες» που επέτρεψαν τη δημιουργία «μυστικών φυλακών» είπε ο Μάρτι στη γαλλική εφημερίδα «Μοντ».

Η ύπαρξη των μυστικών συμφωνιών εξηγεί την απροθυμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συνεργαστούν με τις έρευνες για τις μυστικές πτήσεις και τις μυστικές φυλακές. «Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν παρεμποδίσει την αναζήτηση της αλήθειας επικαλούμενες «κρατικά μυστικά». Αυτή η επίκριση ισχύει ιδιαίτερα για τη Γερμανία και την Ιταλία».

Δίκη στην Ιταλία

Στην Ιταλία άνοιξε χθες η δίκη 26 συνεργατών της CIA για την απαγωγή του ιμάμη Αμπού Ομάρ από το Μιλάνο το 2003, όμως η ιταλική κυβέρνηση αρνείται, παρά το αίτημα της ιταλικής δικαιοσύνης, να ζητήσει την έκδοση των 26 από τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, ζήτησε χθες από τις χώρες που αναφέρονται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατό ανεξάρτητες έρευνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή