Νέα, σκληρά μέτρα κατά μεταναστών από Σαρκοζί

Νέα, σκληρά μέτρα κατά μεταναστών από Σαρκοζί

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή μετά τον θρίαμβο της Κεντροδεξιάς στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, προχωρεί ακάθεκτος στην οδό των μεταρρυθμίσεων, αρχής γενομένης από το μεταναστευτικό. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας, Μπρις Ορτεφέ, παρουσίασε χθες το νέο σχετικό σχέδιο νόμου.

Και ενώ τα νέα μέτρα κρίνονται ιδιαιτέρως σκληρά από την αριστερή αντιπολίτευση, ο Σαρκοζί επιχειρεί νέο άνοιγμα προς το Κέντρο και την Αριστερά, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Παράλληλα χαρακτήρισε αβάσιμους τους φόβους όσων υποστηρίζουν ότι απειλείται η δημοκρατία με την επικράτηση της Κεντροδεξιάς στις εκλογές.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, που αποκάλυψε η συντηρητική εφημερίδα Le Figaro, και το οποίο θα συζητηθεί εντός του θέρους, οι μετανάστες που έρχονται στη Γαλλία και θέλουν να εξασφαλίσουν κάρτα διαμονής, θα πρέπει να γνωρίζουν καλά τη γαλλική γλώσσα και να ασπάζονται τις αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας. Οι μετανάστες γονείς θα πρέπει να μεριμνούν ιδιαιτέρως για την ενσωμάτωση των παιδιών τους στη γαλλική κοινωνία, διότι διαφορετικά κινδυνεύουν να αποχωριστούν, με εντολή των δικαστικών αρχών, τα παιδιά τους και να χάσουν τα οικογενειακά επιδόματα. Επίσης, για πρώτη φορά, οι μετανάστες καλούνται να καταγράψουν αναλυτικά την οικονομική τους κατάσταση προκειμένου να αποδείξουν αν είναι σε θέση να συντηρήσουν την οικογένειά τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ως προϋπόθεση της καλής οικονομικής κατάστασης για τους μετανάστες, να έχουν εξασφαλίσει τον κατώτατο μισθό στη Γαλλία. Ακόμη η υπηρεσία προσφύγων και απάτριδων, που μέχρι τώρα ήταν αρμοδιότητα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, περνά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης. Με τη δημοτικότητά του στο 61%, ο Σαρκοζί επιχείρησε να κάμψει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα νέα μέτρα για τη μετανάστευση στην Αριστερά, αλλά και στους ψηφοφόρους των προαστίων, στην πλειονότητά τους μετανάστες, και εμφανίστηκε πρόθυμος για περαιτέρω πολιτικά ανοίγματα.

Με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο Σαρκοζί, μιλώντας σε συγκέντρωση ψηφοφόρων του γκωλικού κόμματος, τόνισε ότι «το μόνο πράγμα που μας απειλεί είναι η κατηγορία πως θέλουμε να καταλάβουμε όλες τις εξουσίες. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα της Αριστεράς». Προκειμένου να αποδείξει εμπράκτως την πρόθεσή του για μετεκλογικές συνεργασίες, ο πρόεδρος Σαρκοζί πρότεινε να αποσύρει το γκωλικό κόμμα τον υποψήφιό του στην εκλογική περιφέρεια του Μπαϊρού, ώστε να διευκολύνει την εκλογή του ηγέτη του κεντρώου κόμματος Modem, που καταποντίστηκε στον πρώτο γύρο.

Επίσης ο Σαρκοζί κάλεσε τους ψηφοφόρους της 14ης εκλογικής περιφέρειας να μην ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή τη Μαρίνα Λε Πεν, κόρη του ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, αλλά υπέρ του Σοσιαλιστή υποψηφίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή