«Μονόδρομος η ανεξαρτησία του Κοσόβου»

«Μονόδρομος η ανεξαρτησία του Κοσόβου»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Υιοθετώντας πλήρως τις αμερικανικές θέσεις για το Κόσοβο, αν και εισηγητής της πρότασης, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της χορήγησης στην Πρίστινα καθεστώτος ανεξαρτησίας υπό επιτήρηση.

Ο Μάρτι Αχτισάαρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη Ρώμη, δήλωσε ότι δεν βλέπει κάτι άλλο πλην της ανεξαρτησίας για το Κόσοβο. «Το να συνεχίσουμε τις συζητήσεις δεν θα οδηγηθούμε πουθενά» κατέληξε. Παράλληλα, άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης του Βελιγραδίου, κατηγορώντας την ηγεσία του ότι διοργανώνει εκστρατεία προκειμένου να παραμείνει το Κόσοβο χωρισμένο στα δύο. «Η συγκατοίκηση απέτυχε επειδή οι Σέρβοι του Κοσόβου έγιναν αποδέκτες αυστηρών συστάσεων από το Βελιγράδι να μποϊκοτάρουν τις θεσμικές και διοικητικές δομές του Κοσόβου», φέρεται να δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ΑΝSΑ.

Ανυποχώρητος ο Τάντιτς

Πάντως, χθες, ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν θα παραδώσει ποτέ το Κόσοβο στην αλβανική πλειοψηφία και ούτε προτίθεται να αρχίσει παζάρι με την Ε.Ε. για την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Θα είναι λάθος εκ μέρους οποιασδήποτε χώρας να αποφασίσει την αναγνώριση του Κοσόβου χωρίς μια καθαρή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δηλωσε ο Σέρβος πρόεδρος. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν χθες ότι οι τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν από τη σερβική ηγεσία ήταν ηπιότεροι των προηγούμενων, ειδικότερα μετά τη λέξη «αηδιαστική» που χρησιμοποίησε ο Σέρβος πρωθυπουργός Κοστούνιτσα για να περιγράψει τα αισθήματα του σερβικού λαού απέναντι στην αμερικανική πολιτική.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Αχτισάαρι, από τη Ρώμη, η στιγμή έχει έλθει για τα Ηνωμένα Εθνη να ασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις για μια άμεση λύση, επειδή έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια τακτική διαδικασία του ΟΗΕ και με μια καταστροφή εκτός ΟΗΕ, για να καταλήξει ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα και η κατάσταση στην Πρίστινα είναι τεταμένη.

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας είναι ο συντάκτης της πρότασης για τη διαμόρφωση του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου, ύστερα από διαπραγματεύσεις ενός και πλέον έτους μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν.

Σύνταγμα, σημαία, ύμνος

Πάντως, είναι προφανές πως παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις της Σερβίας και φυσικά της Ρωσίας, στην Πρίστινα προετοιμάζονται πυρετωδώς για το καινούργιο Σύνταγμα, τη νέα σημαία και τον νέο εθνικό ύμνο του Κοσόβου. Αν και το Κόσοβο εξακολουθεί τυπικά να παραμένει σερβική επαρχία, μετά τους βομβαρδισμούς του 1999 έγινε προτεκτοράτο των Ηνωμένων Εθνών με ειρηνευτικές δυνάμεις.

Ο Τζορτζ Μπους, επισκεπτόμενος την Αλβανία την περασμένη Κυριακή, αφενός μίλησε για την άμεση ανάγκη ανεξαρτητοποίησης της Κοσόβου και αφετέρου κάλεσε τους ηγέτες της Πρίστινας να διατηρήσουν οι ίδιοι την ψυχραιμία τους, άρα και την ψυχραιμία του κόσμου, για να μην υπάρξει εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή