Μετωπική ρήξη Αμπάς – Χαμάς

Μετωπική ρήξη Αμπάς – Χαμάς

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Εξανεμίζονται οι όποιες αμυδρές ελπίδες αποτροπής της διολίσθησης της Παλαιστινιακής Αρχής στον εμφύλιο πόλεμο, καθώς μετά τη συντριβή των δυνάμεων της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς, ο Μαχμούντ Αμπάς υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Ισμαήλ Χανίγια και κήρυξε το έθνος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» και «ένοπλη εξέγερση παρανόμων». Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, πάντως, δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή εκλογών «όταν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν». Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στον κ. Αμπάς άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσκλησης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας. Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, είχε δηλώσει ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την πιθανότητα αποστολής δυνάμεων στην Παλαιστινιακή Αρχή, εφόσον κατατεθεί σχετικό αίτημα. Χθες, επίσης, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Αμπάς προκειμένου να του εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Ζήτημα ωρών θεωρείτο αργά χθες το βράδυ η κατάρρευση και των τελευταίων προπυργίων της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η προέλαση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς συνεχίζεται. Επειτα από πολύωρη μάχη, μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης κατέλαβαν χθες το μεσημέρι το αρχηγείο της ελεγχόμενης από τον Μοχάμεντ Νταχλάν Προληπτικής Δύναμης Ασφαλείας στην πόλη της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μαχητές της Χαμάς έσυραν γυμνούς από την είσοδο του κτιρίου δεκάδες στελέχη της Προληπτικής Δύναμης Ασφαλείας, τα οποία είχαν νωρίτερα παραδοθεί, ενώ πηγές προσκείμενες στο νοσοκομείο της πόλης υποστήριζαν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους είκοσι και οι τραυματίες τούς εβδομήντα. Στη Μπέιτ Λάχια, επίσης, ξένοι παρατηρητές επιβεβαίωναν ότι η πράσινη σημαία της Χαμάς κυματίζει στο αρχηγείο της ελεγχόμενης από τη Φατάχ Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς υποστήριξε ότι κατέλαβε το αρχηγείο των δυνάμεων της Φατάχ στη Ράφα. Η ισλαμική οργάνωση, επίσης, ανακοίνωσε ότι άνδρες της εκτέλεσαν τον διοικητή των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά στη Λωρίδα της Γάζας, Σαμίντ Αλ Μαντχούντ, και κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι εξαπέλυσε επίθεση με άρματα μάχης σε βάρος των δυνάμεών της στη Ράφα. «Ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα παιδιά», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του.

«Πρόκειται για τη δεύτερη απελευθέρωση της Λωρίδας της Γάζας», τόνισε ο εκ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζουχρί. «Προ διετίας απαλλαχθήκαμε από τους Εβραίους εποίκους και σήμερα εκδιώξαμε τους συνεργάτες των σιωνιστών», πρόσθεσε ο ίδιος. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Μαρζούκ υποστήριξε ότι η Χαμάς επιθυμεί την κατάπαυση του πυρός και την επανέναρξη του διαλόγου. «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Αμπάς προκειμένου να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εφαρμογής σχεδίου επτά σημείων για την ομαλοποίηση της κατάστασης, πλην, όμως, ορισμένοι δεν επιθυμούν την εκτόνωση της κρίσης και προβάλλουν εμπόδια», επισήμανε ο υπαρχηγός της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς, αφήνοντας αιχμές σε βάρος του επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και εκ των συμβούλων του κ. Αμπάς, Μοχάμεντ Νταχλάν. Ο κ. Μαρζούκ, μάλιστα, προειδοποίησε τη Φατάχ ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση την επιθέσεων σε βάρος θέσεων της Χαμάς στη Δ. Οχθη -όπου χθες άνδρες της προεδρικής φρουράς συνέλαβαν είκοσι στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης- θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

«Θερμό καλοκαίρι»

Στα αίτια της αιματηρής διένεξης στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρθηκε ο επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, Ισμάτ Σάμπρι, στο πλαίσιο ημερίδας της ΕΕΔΔΑ και της ΕΕΔΥΕ με αφορμή της 40ή επέτειο από τον πόλεμο των Εξι Ημερών. Ο κ. Σάμπρι υποστήριξε ότι η αιματοχυσία αποτελεί απόρροια της πολιτικής αποκλεισμού των Παλαιστίνιων και υλοποίηση των σχεδίων του Ισραήλ. Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε βέβαιος ότι η ανεπτυγμένη εθνική συνείδηση των Παλαιστινίων δεν θα επιτρέψει τη διολίσθηση στον εμφύλιο. Τέλος, ο κ. Σάμπρι προέβλεψε ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι στη Μέση Ανατολή. «Μετά τις διαδοχικές τους αποτυχίες, οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ δεν έχουν τίποτα να χάσουν και το γεγονός αυτό τις καθιστά επικίνδυνες», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή