Τελετή μνήμης για τον πόλεμο των Φώκλαντ

Τελετή μνήμης για τον πόλεμο των Φώκλαντ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τίμησε χθες η Βρετανία την επέτειο των 25 ετών από τη νίκη επί της Αργεντινής στα νησιά Φώκλαντ. Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Τόνι Μπλερ παρευρέθησαν στην τελετή στο παρεκκλήσι του Πάνγκμπορν Κόλετζ, δυτικά του Λονδίνου.

Εκεί, εκτός από τους επισήμους, την τελετή παρακολούθησαν και συγγενείς πεσόντων Βρετανών στρατιωτών, αλλά και βετεράνοι του πολέμου, ενώ κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης, σμήνος μαχητικών αεροσκαφών Χάριερ πραγματοποίησε πτήση πάνω από την περιοχή. Την ίδια ώρα, η ναυαρχίδα του βρετανικού στόλου, το αεροπλανοφόρο «Αρκ Ρόγιαλ», αγκυροβολημένο στον Τάμεση, τιμούσε την επέτειο με ομοβροντία από τα πυροβόλα του.

Την τελετή έκλεισε με συγκινητική της ομιλία η χήρα του αντισυνταγματάρχη Τζόουνς, που τιμήθηκε μετά θάνατον με το ανώτατο στρατιωτικό παράσημο, τον Σταυρό της Βικτωρίας, για τα ανδραγαθήματά του στην κατάληψη του Γκους Γκριν, στρατηγικά κρίσιμης οχυρής θέσης των Αργεντινών στο νησί. Στα ίδια τα Φώκλαντ βρέθηκε ο μικρότερος γιος της βασίλισσας, πρίγκιπας Εδουάρδος, που συμμετείχε στις τελετές μνήμης στο νησί, μαζί με τον υφυπουργό Αμυνας της Βρετανίας, Ανταμ Ινγκραμ. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η βασιλική οικογένεια επέλεξε να εκπροσωπηθεί στα Φώκλαντ από τον πρίγκιπα Εδουάρδο, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε καν τη θητεία του στους πεζοναύτες, αντί να στείλει επί τόπου τον μεγαλύτερο αδελφό του, πρίγκιπα Ανδρέα, ο οποίος υπηρέτησε στον πόλεμο των Φώκλαντ ως πιλότος ελικοπτέρου του Ναυτικού.

Παρέλαση βετεράνων

Σύμφωνα με τις παραδόσεις των Σκωτσέζων πολεμιστών, η βασίλισσα πρόσθεσε την τελευταία πέτρα σε απέριττο λίθινο μνημείο, αποτελούμενο από 255 (όσες και οι Βρετανοί πεσόντες) πέτρες των σημαντικότερων πεδίων μάχης των Φώκλαντ. Την Κυριακή, οι τελετές μνήμης θα ολοκληρωθούν με μεγάλη παρέλαση βετεράνων, αλλά και εν ενεργεία στρατιωτικών, στο «Μολ» της πρωτεύουσας, την επιβλητική λεωφόρο που οδηγεί στην είσοδο του ανακτόρου του Μπάκιγχαμ.

«Οπως θυμόμαστε την υπηρεσία και τη θυσία των στρατιωτών μας πριν από 25 χρόνια στον αφιλόξενο νότιο Ατλαντικό, έτσι θυμόμαστε και αυτούς που συνεχίζουν την υπερήφανη αυτή παράδοση σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο σήμερα», είπε ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Ντεζ Μπράουν. Τα πιο συγκινητικά λόγια, όμως, ακούσθηκαν από τα χείλη βετεράνου του πολέμου, που στοίχισε τον θάνατο 649 Αργεντινών και 255 Βρετανών στρατιωτών και ναυτών. «Στις 12 Μαΐου 1982, χτυπηθήκαμε από βόμβα 250 κιλών, που διαπέρασε το πλοίο, αλλά δεν εξερράγη. Πολλοί σκοτώθηκαν παρ’ όλα αυτά. Ημουν ένας από τους τυχερούς που γύρισαν πίσω ζωντανοί», είπε ο τότε ναύτης Ραμπ Μπάτλερ, που υπηρέτησε στη Διεύθυνση Βολής του αντιτορπιλικού «Γκλάσγκοου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή