Αποκαλύφθηκε αρχαία νεκρόπολις στην Αίγυπτο

Αποκαλύφθηκε αρχαία νεκρόπολις στην Αίγυπτο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη βοήθεια της υπερσύγχρονης δορυφορικής τεχνολογίας η Αίγυπτος αποκαλύπτει τα αρχαιολογικά μυστικά που εξακολουθεί να κρατά καλά κρυμμένα. Δορυφόροι που «κοίταξαν» την Αίγυπτο από το Διάστημα εστίασαν το αδιάκριτο βλέμμα τους σε νεκρόπολη που χρονολογείται πριν από 1.600 χρόνια. Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν έφεραν στο φως τα ίχνη ύπαρξης οικισμού σε έκταση που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Πράγματι, ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο σημείο επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αρχαίας πολίχνης που χρονολογείται περίπου από το 400 μ.Χ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαστημική ανακάλυψη του ευρήματος δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως, αποτελεί μία ακόμα επιτυχία ενός προγράμματος που στοχεύει στη χαρτογράφηση όλων των αιγυπτιακών αρχαιολογικών τοποθεσιών προτού αυτές καταστραφούν ή πέσουν θύματα της οικιστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών.

Η διευθύντρια του προγράμματος, δρ Σάρα Πάρσακ του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, τονίζει ότι το πρόσφατο εύρημα είναι ο μεγαλύτερος οικισμός που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα. «Αναλύοντας τα στοιχεία που βρήκαμε σε νομίσματα και αγγεία καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο οικισμός αποτελούσε σημαντικό αστικό κέντρο της περιοχής και είχε αναπτύξει πολλές σχέσεις με την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Λιβύη».

Επίσης, μία δεύτερη τοποθεσία που ήλθε πρόσφατα στο φως χρονολογείται από το 600 π.Χ., ενώ βρέθηκε και ένα μοναστήρι του 400 μ.Χ. Ολα αυτά τα ευρήματα αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό των τετρακοσίων τοποθεσιών που η Πάρσακ ανακάλυψε από τη στιγμή που άρχισε η δουλειά της με τους δορυφόρους. Ο παλιότερος οικισμός που βρέθηκε χρονολογείται πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια.

Πολλά ακόμα τα κρυμμένα μυστικά

Οπως εξηγεί η Πάρσακ, ακόμα και η πληθώρα των νέων αρχαιολογικών τοποθεσιών που ανευρέθησαν δεν αντικατοπτρίζει παρά το 0,01% που εξακολουθεί να κρατάει στα σπλάχνα της η αιγυπτιακή γη.

Οι αρχαίοι οικισμοί εξακολουθούν να κινδυνεύουν με οριστικό αφανισμό εξαιτίας των αρχαιοκαπήλων που θα τους ρημάξουν ή θα καταστραφούν λόγω της οικιστικής ανάπτυξης.

Αυτοί οι οικισμοί μπορεί να περιέχουν ανεκτίμητες πληροφορίες για τους αρχαιολόγους που επ’ ουδενί δεν πρέπει να χαθούν. Τέλος, η χρήση δορυφόρων επιταχύνει τη διαδικασία εντοπισμού τους, ενώ αν προσπαθούσαν να τους βρουν από τη γη η διαδικασία θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή