Κέρδη 10 εκατ. δολ. για Κλίντον από το επάγγελμα του ομιλητή

Κέρδη 10 εκατ. δολ. για Κλίντον από το επάγγελμα του ομιλητή

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον ανέφερε πρόσφατα ότι η νέα καριέρα του πρώην προέδρου Κλίντον ως ομιλητή, υπήρξε εξαιρετικά προσοδοφόρα για το ζεύγος, το οποίο έχει συγκεντρώσει στο τραπεζικό του λογαριασμό ποσό που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Οπως προκύπτει από τη δημοσίευση του πόθεν έσχες των πολιτικών για το 2006, ο πρώην πρόεδρος συνέχισε τις ομιλίες του στο ίδιο ρυθμό με την περσινή χρονιά, συγκεντρώνοντας 10,2 εκατομμύρια δολάρια από αυτές. Το 2005 η δραστηριότητά του ως ομιλητή του είχε αποφέρει 7,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Κλίντον πραγματοποίησε πέρυσι 352 ομιλίες, αλλά πληρώθηκε για μόλις 57 από αυτές. Ωστόσο, συγκέντρωσε πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια από ομιλίες στο διάστημα των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Πολλοί πολιτικοί δήλωσαν εισοδήματα από άλλες πηγές όπως μετοχές, από συμμετοχές τους στην εξόρυξη χρυσού και την ενοικίαση ακινήτων.

Δηλώσεις εισοδημάτων

Οι πολιτικοί υποχρεούνται να δηλώσουν και τα εισοδήματα των συζύγων τους, χωρίς ωστόσο να απαιτείται λεπτομερής αναφορά. Παραδείγματος χάριν, ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος εισέπραξε προκαταβολή από τον εκδοτικό οίκο Random House, δεν υποχρεούτο να δηλώσει το ακριβές ύψος του ποσού, αλλά απλώς ότι ξεπερνά τα 1.000 δολάρια. Δεν υποχρεώθηκε, επίσης, να προσδιορίσει ακριβώς το ποσό που εισέπραξε ως συνεταίρος στο Ταμείο Yucaipan Global Opportunities Fund, επενδυτικός οίκος με έδρα το Λος Αντζελες ή τα χρήματα που έλαβε για τις υπηρεσίες του ως περιστασιακού συμβούλου στην εταιρεία ηλεκτρονικών δεδομένων ΙnfoUSΑ.

Στο πόθεν έσχες, η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον ανέφερε και πληρωμές προς τον σύζυγό της, με μοναδική ένδειξη ότι «ξεπερνούν τα 1.000 δολάρια». Η Washington Post αποκάλυψε σε σχετικό της άρθρο πριν από ένα μήνα ότι ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΙnfoUSΑ, Βίνοντ Γκούπτα, προσέφερε στον πρώην πρόεδρο συμβόλαιο ύψους 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων για τη θέση του περιστασιακού συμβούλου, ενώ κατέθεσε δωρεά στην προεδρική βιβλιοθήκη ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Ο κ. Γκούπτα είχε προηγουμένως καλύψει τα έξοδα τεσσάρων ετών ταξιδίων του ζεύγους Κλίντον με το εταιρικό του αεροσκάφος, ύψους 900.000 δολαρίων. Οι μέτοχοι της εταιρείας ΙnfoUSΑ υπέβαλαν μήνυση υποστηρίζοντας ότι η πρόσληψη του Μπιλ Κλίντον αποτέλεσε «σπατάλη εταιρικών κεφαλαίων».

Δύο λογαριασμοί

Σύμφωνα με το πόθεν έσχες της Χίλαρι Κλίντον, το ζεύγος διαθέτει δύο λογαριασμούς, έναν τραπεζικό και ένα τυφλό καταπίστευμα. Το ζεύγος προχώρησε μόλις χθες στη ρευστοποίηση του τυφλού καταπιστεύματος προκειμένου η υποψήφια πρόεδρος να αποφύγει τυχόν κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς τα χρήματα αυτά επενδύονταν σε μετοχές ποικίλων ιδιωτικών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή