Χωρισμένη από χθες στα δύο η Παλαιστίνη

Χωρισμένη από χθες στα δύο η Παλαιστίνη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας της εμφύλιας αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας βρήκε την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς να ελέγχει πλήρως την πυκνοκατοικημένη περιοχή και την πολιτική ηγεσία της ισλαμικής οργάνωσης να διακηρύσσει το τέλος του κοσμικού κράτους της Φατάχ. Νωρίτερα, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε απορρίψει το διάταγμα διάλυσης της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του προέδρου Αμπάς, καθιστώντας σαφές ότι προτίθεται να παραμείνει στην πρωθυπουργία της διαιρεμένης πλέον Παλαιστινιακής Αρχής προκειμένου να επιβάλει την τάξη στη Λωρίδα της Γάζας.

Προς άρση του εμπάργκο

Την ίδια στιγμή και ενώ στενοί συνεργάτες του Μαχμούντ Αμπάς άφηναν να διαρρεύσει ότι η ανακοίνωση της σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος εκτάκτου ανάγκης είναι ζήτημα ωρών, ΗΠΑ και Ισραήλ προσανατολίζονται στην άρση του εμπάργκο στη Δυτική Οχθη προκειμένου να ενισχύσουν -έστω και με καθυστέρηση πολλών μηνών- τους μετριοπαθείς της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ηρεμία επικρατούσε χθες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι κάτοικοι ξύπνησαν ανήσυχοι στη νέα πραγματικότητα της απόλυτης κυριαρχίας της Χαμάς, μετά από πέντε ημέρες άνευ προηγουμένου αιματοχυσίας. Ενοπλοι της Χαμάς περιπολούσαν χαμογελαστοί στους δρόμους της Γάζας, όπου τα σημάδια από τις σφοδρότατες συγκρούσεις -κηλίδες αίματος, κάλυκες και κατεστραμμένα πορτρέτα του προέδρου Αμπάς- ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή. Αρκετοί μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης επιδόθηκαν σε λεηλασίες των αρχηγείων της Φατάχ και ορισμένοι δεν δίστασαν να φωτογραφηθούν ενώπιον των απεσταλμένων ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων να απολαμβάνουν τις ανέσεις του γραφείου του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς στην πόλη της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες, επίσης, ανέφεραν ότι δεκάδες άνδρες της Χαμάς λεηλάτησαν τη βίλα του συμβούλου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Νταχλάν, και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της Φατάχ. Χθες, πάντως, η Χαμάς απελευθέρωσε σε ένδειξη καλής θέλησης δέκα αιχμαλώτους διοικητές της Φατάχ. Η ισλαμική οργάνωση, ωστόσο, προειδοποίησε τον Αμπάς να αποφύγει ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τη διάδοση της κρίσης στη Δυτική Οχθη, όπου δυνάμεις της Φατάχ έχουν ήδη συλλάβει δεκάδες στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης.

Στο μεταξύ και ενώ Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι άφηναν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς δεν συμμετέχει πλέον στη διακυβέρνηση βάσει του προχθεσινού διατάγματος του προέδρου Αμπάς, δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» αποκαλύπτει ότι ο Λευκός Οίκος είχε προ πολλού συμβιβαστεί με την ιδέα του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τους ισλαμιστές. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Ουάσιγκτον ενθάρρυνε προχθές τον Αμπάς να διαλύσει την κυβέρνηση Χανίγια και να κηρύξει το έθνος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, θεωρώντας ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική και όχι μόνο στήριξη της Φατάχ στη Δυτική Οχθη. Από την πλευρά τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να πρότειναν στους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη ως δύο διαφορετικές οντότητες. «Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε στους Ισραηλινούς να λάβουν δραστικά στρατιωτικά μέτρα στη Λωρίδα της Γάζας», τονίζει η συντάκτις των «Νιου Γιορκ Τάιμς», Ελεν Κούπερ.

Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται η χθεσινή έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Παλαιστινιακή Αρχή, δεδομένου ότι κράτη όπως η Αίγυπτος βλέπουν με ανησυχία τη δημιουργία ενός ισλαμικού κρατιδίου στη Λωρίδα της Γάζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή