ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Αναβλήθηκε η δίκη 26 πρακτόρων της CΙΑ

ΜΙΛΑΝΟ. Αναβλήθηκε για τις 24 Οκτωβρίου η δίκη των 26 πρακτόρων της CIA που κατηγορούνται για την απαγωγή υπόπτου τρομοκρατίας και τη μεταφορά του στην Αίγυπτο, όπου ο ίδιος κατήγγειλε ότι βασανίσθηκε. Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση του ιμάμη Αμπού Ομάρ που απήχθη από το Μιλάνο το 2003 από πράκτορες της CIA με τη βοήθεια των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Ενώ οι 26 πράκτορες της CIA δικάζονται ερήμην, οι Ιταλοί μυστικοί πράκτορες παρευρίσκονται στη δίκη. Την αναβολή ζήτησε ο βασικότερος εκ των κατηγορουμένων, στρατηγός Νικολό Πολάρι, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, που απολύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Μολονότι ο εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα της αναβολής, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Οσκαρ Μόγκι, το έκανε δεκτό με το σκεπτικό ότι το ποινικό δικαστήριο πρέπει να περιμένει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας περί του αν οι εισαγγελείς του Μιλάνου παραβίασαν το κρατικό απόρρητο, ασκώντας διώξεις σε μια τόσο προβεβλημένη υπόθεση.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

«Δεν θα αποκτήσετε ποτέ την Κούβα»

ΑΒΑΝΑ. Την υπόσχεση ότι «οι ΗΠΑ δεν θα αποκτήσουν ποτέ την Κούβα» δίνει σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε χθες στον τοπικό Τύπο, ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος παραμένει μακράν της ενεργού πολιτικής, μετά τη σοβαρή εγχείρηση στο έντερο, στην οποία υπεβλήθη προ έτους περίπου. Στο άρθρο, με τίτλο «Δεν θα αποκτήσετε ποτέ την Κούβα», ο Κάστρο κατηγορεί τον πρόεδρο Μπους ότι συνωμοτεί από το 2002 με στόχο να στείλει στρατεύματα στο νησί και να «εγκαταστήσει απευθείας ιμπεριαλιστική διακυβέρνηση». Η Κούβα θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να βελτιώνει την πολεμική δεινότητα του λαού της, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κάστρο, ώστε να είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε εισβολέα, ανεξαρτήτως των όπλων που διαθέτει. Ο 80χρονος Κουβανός ηγέτης δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ η πραγματική κατάσταση της υγείας του παραμένει κρατικό μυστικό.

ΝΕΚΡΟΙ ΤΡΕΙΣ ΛΙΒΑΝΕΖΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Φονικές συμπλοκές στον Λίβανο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ισλαμιστές αντάρτες στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Ναχρ Αλ Μπάρεντ. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Λιβάνου, πάντως, υποστήριζαν ότι τις επόμενες ώρες ο στρατός θα έχει πετύχει τον στόχο της εκδίωξης των ανταρτών της Φατάχ Αλ Ισλάμ από τα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού. Από την πλευρά του, Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για μια νέα εκεχειρία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν τους όρους παράδοσης των εναπομεινάντων ενόπλων της Φατάχ Αλ Ισλάμ. Χθες, ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σφοδρές μάχες μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών στην περιοχή Σαμέντ.

Ο ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Στη Χάγη Σέρβος αξιωματούχος

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Αξιωματούχος της σερβικής αστυνομίας συνελήφθη την Κυριακή σε θέρετρο του Μαυροβουνίου και μεταφέρθηκε στη Χάγη στο διεθνές δικαστήριο, προκειμένου να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Βλαστιμίρ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε εντολή για τη δολοφονία Αλβανών του Κοσόβου, το 1998-99, είναι ο δεύτερος Σέρβος που συλλαμβάνεται στο διάστημα των τριών τελευταίων εβδομάδων. Η σύλληψή τους σηματοδοτεί αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης, η οποία σχηματίστηκε πρόσφατα. Το ερώτημα που αναφύεται πλέον είναι αν θα συλληφθεί ο Σερβοβόσνιος Ράτκο Μλάντιτς.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ 700 ΥΠΟΠΤΟΙ

Εξάρθρωση δικτύου παιδεραστών

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τουλάχιστον 34 παιδιά σώθηκαν, ενώ 700 ύποπτοι παρακολουθούνται και πολλοί έχουν ήδη συλληφθεί, στο πλαίσιο ευρείας εκστρατείας της βρετανικής αστυνομίας να εξαρθρώσει εγκληματικό δίκτυο παιδεραστών που δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ο βασικός στόχος επετεύχθη και ότι περίπου 200 εκ των υπόπτων ζουν εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δίκτυο εντοπίστηκε μέσω του Ιντερνετ, όπου προβάλλονταν εικόνες παιδιών τα οποία είχαν υποστεί τις πλέον φρικτές μορφές σεξουαλικής καταπίεσης. Μερικά από τα θύματα ήταν βρέφη μόλις λίγων μηνών, ενώ τουλάχιστον 15 ζουν στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία.

ΠΝΙΓΗΚΑΝ 14 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ναυάγιο κοντά στη Λαμπεντούζα

ΡΩΜΗ. Δεκατέσσερις άνθρωποι πνίγηκαν όταν πλοιάριο, το οποίο μετέφερε λαθρομετανάστες, βυθίστηκε ανοικτά της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών. Την Κυριακή οι αρχές είχαν κάνει λόγο για 13 νεκρούς. Ο χρόνος του δυστυχήματος και η ταυτότητα των θυμάτων παραμένουν αδιευκρίνιστα. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου του λιμενικού, τα μέλη των ομάδων διάσωσης ανέσυραν 11 νεκρούς το βράδυ της Κυριακής, ενώ εντόπισαν άλλους τρεις από ελικόπτερο.

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΠΑΛ

Δεν θέλουν 4χρονο βασιλιά

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ. Οι κομμουνιστές και οι μαοϊκοί του Νεπάλ, που κατέχουν τις μισές έδρες της εθνοσυνέλευσης, απέρριψαν χθες την πρόταση του βασιλιά Γκιανέντρα να παραδώσει τον θρόνο στον τετράχρονο εγγονό του. Ο αντιδημοφιλής Γκιανέντρα υποχρεώθηκε πέρυσι σε παραίτηση και η πρόταση για την τοποθέτηση του νηπίου στον θρόνο έγινε με στόχο να διασωθεί συνολικά ο θεσμός της μοναρχίας. Ομως, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% των κατοίκων του Νεπάλ είναι υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή