Η Τεχεράνη απειλεί τις ΗΠΑ με όπλο το πετρέλαιο

Η Τεχεράνη απειλεί τις ΗΠΑ με όπλο το πετρέλαιο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Στην αντεπίθεση μπήκε και πάλι χθες το Ιράν, προειδοποιώντας ότι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει το ιρανικό πετρέλαιο ως όπλο στη διαπραγμάτευση με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η απειλή διατυπώθηκε διά στόματος του Ιρανού πρέσβη στα Ηνωμένα Εθνη, Χοσεΐν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Shargh τόνισε ότι «εφόσον οι Αμερικανοί επιμένουν να μην αποκλείουν την περίπτωση χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του Ιράν, το Ιράν μπορεί να πει ότι δεν αποκλείει τη χρήση του πετρελαίου ως εργαλείου».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η χώρα του δεν θα επιλέξει να κάνει την πρώτη εχθρική κίνηση χρησιμοποιώντας το διαπραγματευτικό της όπλο καθώς και ότι «η συζήτηση περί των εργαλείων και των μοχλών πίεσης που διαθέτει η κάθε πλευρά δεν συνεπάγεται ότι τα εργαλεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν, απλώς πρόκειται για αποθάρρυνση». Αντιθέτως τόνισε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να εξαγάγει πετρέλαιο στις ΗΠΑ αν η Ουάσιγκτον άρει το εμπάργκο που της έχει επιβάλει μετά την ισλαμική επανάσταση. Προέβλεψε, πάντως, ότι η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί «τουλάχιστον» στα 100 δολάρια το βαρέλι, αν αποφασίσει το Ιράν να διακόψει ή να μειώσει την παροχή πετρελαίου, που ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Επέδειξε, άλλωστε, ειλικρίνεια όταν ερωτώμενος σχετικά με τον αντίκτυπο των εις βάρος του κυρώσεων από τα Ηνωμένα Εθνη παραδέχθηκε ότι είναι σημαντικός, καθώς το Ιράν δεν έχει τη συνεισφορά των αμερικανικών εταιρειών στον πετρελαϊκό του τομέα και αναγκάζεται να συναλλάσσεται με εταιρείες δευτέρας κατηγορίας και να ανέχεται τις υψηλές τιμές τους. Παράλληλα, όμως, ο Ιρανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Ζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι αγνοεί συστηματικά τις απειλές που εξαπολύει το Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και κάλεσε τον διεθνή οργανισμό να απαιτήσει την αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ. Ο κ. Ζαρίφ δήλωσε μάλιστα πως απέστειλε επιστολή του στον πρόεδρο του Σ.Α., στην οποία επικαλείται σχόλια που αποδίδονται στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Εχούντ Ολμερτ και Σαφούλ Μοφάζ, αντίστοιχα. Κατηγόρησε μάλιστα το Σ.Α. ότι «αδρανεί όταν έχει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους εγκληματικές πρακτικές από πλευράς του Ισραήλ». Σε ό,τι αφορά την οργή που έχουν προκαλέσει τα σχόλια του Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, για εξάλειψη του Ισραήλ, καταφέρθηκε κατά συγκεκριμένων μελών του Σ.Α. πως συνεργάζονται με το Ισραήλ «για να αποσπάσουν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τις πράξεις των Ισραηλινών». Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε πως οι λαοί της Παλαιστίνης και του Λιβάνου εγκαινιάζουν αγώνα για να δώσουν τέλος στο «σιωνιστικό καθεστώς».

Σολάνα με Λαριτζανί

Οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση ανακάμπτουν, πάντως, καθώς ο διαπραγματευτής Αλί Λαριτζανί θα συναντηθεί το Σάββατο με τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή