Στρατιωτικές νίκες Ταλιμπάν

Στρατιωτικές νίκες Ταλιμπάν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ.Υπό τον πλήρη έλεγχο των Ταλιμπάν βρίσκεται από χθες η ορεινή περιφέρεια Μιγιανισέν του νοτίου Αφγανιστάν και μια ακόμη ενδέχεται να καταληφθεί από στιγμή σε στιγμή. Οι νεκροί από τις χθεσινές συγκρούσεις ξεπέρασαν τους δέκα. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παράπλευρων απωλειών από τις τελευταίες συγκρούσεις του τριημέρου μεταξύ των νατο-αφγανικών δυνάμεων και των δυνάμεων των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν είναι πολύ μεγαλύτερος, ενδεχομένως να ξεπερνά τους εκατό, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν σκοτωθεί 230 Αφγανοί πολίτες. Η έκβαση της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων συμβάλλει πλέον στη μείωση της εμπιστοσύνης του λαού προς τις ξένες δυνάμεις.

Αν και οι αριθμοί γενικώς αμφισβητούνται και από τις δύο πλευρές, το υπουργείο Εσωτερικών στην Καμπούλ ανέφερε ότι 60 Ταλιμπάν έχουν σκοτωθεί σε κομβικό σημείο του Ουρουζγκάν, της επαρχίας Χελμάντ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, όμως, απέφυγε να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες τοπικών αρχόντων πως πολλοί χωρικοί σκοτώθηκαν από τις νατοϊκές επιδρομές.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την ορεινή περιφέρεια του Μιγιανισέν στην επαρχία Κανταχάρ και οι αστυνομικοί που είχαν επωμιστεί τη φύλαξη της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψει το αρχηγείο τους. Ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν έσπευσε να δικαιολογήσει την αποχώρηση της αστυνομίας, δηλώνοντας ότι πρόκειται για ελιγμό, ενώ στόχος τους, είπε, είναι η ανακατάληψη της περιοχής. Επ’ αυτού, δηλώσεις έγιναν και εκ μέρους του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του οποίου άφησε να εννοηθεί ότι ο οργανισμός θα συνδράμει τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να καταλάβουν εκ νέου την απολεσθείσα περιοχή. Η άποψη των Ταλιμπάν διαφέρει, καθώς εκπρόσωπός τους ανέφερε ότι οι αστυνομικοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί δύο ημέρες στα γραφεία τους και χρειάστηκε να διαφύγουν μέσα από τα βουνά.

Νέες τακτικές από τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι μάχονται διεκδικώντας το Αφγανιστάν, τη διακυβέρνηση του οποίου έχασαν με την εισβολή των Αμερικανών, το 2001, έχουν καταλάβει αρκετές επαρχίες στον νότο και στα δυτικά της χώρας, αλλά στη συνέχεια έχουν εκδιωχθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις. Ωστόσο κράτησαν υπό την κατοχή τους για αρκετούς μήνες την περιοχή Μούσα Κάλα στην επαρχία Χελμάντ. Οι Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση και νέες τακτικές, όπως σημειώνει το Μπι Μπι Σι σε αφιέρωμά του για το Αφγανιστάν. Στην Καμπούλ πιστεύουν ότι πίσω από τις επιτυχημένες επιθέσεις των Ταλιμπάν κρύβεται ο οργανωτικός νους του αρχηγού τους Μουσταφά μπιν Γιαζίντ, ο οποίος έχει αποκτήσει πείρα στο Ιράκ, δίνοντας έμφαση στις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή