ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ 17 ΜΗΝΕΣ 12 ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Εθελοντές για προσομοίωση ταξιδιού στο Αρη

ΛΕ ΜΠΟΥΡΖΕ (ΓΑΛΛΙΑ). Η ESA, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, αναζητεί εθελοντές πρόθυμους να εγκαταλείψουν τα… εγκόσμια επί 17 μήνες και να παραμείνουν αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο σε θάλαμο απομόνωσης, 550 κυβικών μέτρων. Στόχος του πειράματος, στο οποίο θα συμμετάσχουν 12 Ευρωπαίοι, είναι η μελέτη των ψυχολογικών κατά κύριο λόγο επιπτώσεων που θα έχει σ’ ένα πραγματικό πλήρωμα το ταξίδι από τη Γη στον Αρη. Οι αστροναύτες, που δεν πρόκειται βέβαια να αφήσουν τον πλανήτη μας ούτε για ένα λεπτό, θα πρέπει να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εντάσεις και προβλήματα ακριβώς σαν να ήταν μέσα σε διαστημόπλοιο. Θα τρώνε φαγητό όμοιο με αυτό που καταναλώνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ ακόμα και η επικοινωνία με τους οικείους θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΜΕ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Απεβίωσε η σύζυγος του Ρ. Κάστρο

ΑΒΑΝΑ. Η ανεπίσημη πρώτη κυρία της Κούβας, Βίλμα Εσπίν, σύζυγος του αντιπροέδρου Ραούλ Κάστρο, πέθανε χθες σε ηλικία 77 ετών, από μακροχρόνια ασθένεια του κυκλοφορικού. Η Εσπίν ήταν κόρη πλούσιου δικηγόρου των μεγάλων κτηματιών του Σαντιάγο. Αν και σπούδασε χημικός στην Αβάνα και το ΜΙΤ της Βοστώνης, η Εσπίν ασπάσθηκε τις επαναστατικές ιδέες μετά το πραξικόπημα του Μπατίστα το 1952, ενώ το 1958 κατέφυγε στην οροσειρά της Σιέρρα Μαέστρα και το αντάρτικο του Φιντέλ Κάστρο. Παντρεύτηκε τον αδελφό του Φιντέλ -Ραούλ- το 1959, ενώ ίδρυσε την Ενωση Γυναικών της Κούβας το 1960, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος για τέσσερις δεκαετίες.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΥΗΔΟΥΣ

Αντίθετοι στη Ζώνη του Ευρώ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Η πλειονότητα των Σουηδών εξακολουθεί να τάσσεται κατά της προσχώρησης της Σουηδίας στη Ζώνη Ευρώ σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο αρνητικό δημοψήφισμα. Η τελευταία σχετική δημοσκόπηση της εταιρείας SCB, που διεξήχθη σε δείγμα 6.932 ανθρώπων, καταδεικνύει ότι το 53,8% των ερωτηθέντων Σουηδών θα καταψήφιζε την πρόταση για προσχώρηση στο ευρώ αν πραγματοποιείτο τώρα σχετικό δημοψήφισμα. Το σύνολο εκείνων που θα ψήφιζαν υπέρ του ευρώ φθάνει μόλις στο 33,3%, ενώ το 13% δηλώνει ότι παραμένει αναποφάσιστο. Πρόκειται, ωστόσο, για αύξηση των πολέμιων του ευρώ στη Σουηδία, καθώς η αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση, του περασμένου Δεκεμβρίου, φέρει μόλις το 51,5% των Σουηδών να εναντιώνονται στο ευρώ και το 34,7% να το υποστηρίζουν.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

«Δέκα εντολές» για τους οδηγούς

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. «Δέκα Εντολές» για οδηγούς εξέδωσε χθες το Βατικανό, καλώντας τους να δείξουν χριστιανικό πνεύμα στους δρόμους, να απέχουν από την κατανάλωση ποτών και πριν βάλουν τη ζώνη ασφαλείας να κάνουν την προσευχή τους. Η πρωτότυπη ανακοίνωση της Αγίας Εδρας προειδοποιεί ότι το «αυτοκίνητο μπορεί να δώσει αφορμή για την τέλεση αμαρτιών» κυρίως όταν χρησιμοποιείται για «επικίνδυνα παιχνίδια ή για διευκόλυνση της πορνείας». Καμιά φορά, μάλιστα, μπορεί να ξυπνήσει τον «πρωτόγονο» μέσα μας, όπως συμβαίνει όταν ο οδηγός «επιδεικνύει αγένεια, κάνει πρόστυχες χειρονομίες, εκτοξεύει ύβρεις και βλασφημίες, αν χάσει το συναίσθημα ευθύνης που πρέπει να τον διαπνέει ή αν παραβεί εκουσίως τον ΚΟΚ». Ο καρδινάλιος Ρενάτο Μαρτίνο δήλωσε ότι το Βατικανό έκρινε ότι πρέπει να νουθετήσει τους αυτοκινητιστές επειδή η οδήγηση αποτελεί σημαντική εκδήλωση του σύγχρονου βίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αγνωστο το κρησφύγετο Κάρατζιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Η Σερβία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και δύο ακόμη καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, ενώ ο τόπος διαμονής του έτερου των καταζητουμένων Ράντοβαν Κάρατζιτς παραμένει άγνωστος. Οι αρχές δεν γνωρίζουν αν ο Κάρατζιτς κρύβεται στη Σερβία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ρασίμ Λγιάτιτς, ο οποίος έχει επωμισθεί το σκέλος της συνεργασίας με τη Χάγη. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «λογικό» οι τρεις καταζητούμενοι Μλάντιτς, Χάτζιτς και Ζουμπλγιάνιν να κρύβονται στη Σερβία. Αλλά για τον Κάρατζιτς δεν έχουμε πληροφορίες», δήλωσε ο Ρασίμ Λγιάτιτς.

Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Δεν είχε μυστική συνάντηση με ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ. Διέψευσε κατηγορηματικά η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας δημοσίευμα της συντηρητικής εφημερίδας ABC, σύμφωνα με το οποίο είχε προχωρήσει σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, στη Γενεύη, λίγες ημέρες πριν η οργάνωση άρει την εκεχειρία. Ανάλογα δημοσιεύματα είχε φιλοξενήσει και η βασκική εφημερίδα Gara, στα οποία υποστηριζόταν ότι οι μυστικές συναντήσεις μεταξύ του Ισπανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μπεναρντίνο Λεόν και μελών του Ερι Μπατασούνα, της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, είχαν γίνει μεταξύ 14- 21 Μαΐου.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Η ΛΟΡΑ ΜΠΟΥΣ

Εκδημοκρατισμός στη Μυανμάρ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Λόρα Μπους, απηύθυνε δραματική έκκληση για τον εκδημοκρατισμό της Μυανμάρ, σε άρθρο της στην Wall Street Journal, με την ευκαιρία των 62ων γενεθλίων της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, κατόχου του Νομπέλ Ειρήνης και ηγέτιδας των αντιφρονούντων. O Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, όπως αποκαλείται το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι -η οποία έχει περάσει έντεκα χρόνια στη φυλακή και κρατείται ακόμη- είχε επιτύχει σαρωτική νίκη το 1990, αλλά η στρατιωτική κυβέρνηση που κυβερνά τη χώρα από το 1962, δεν της επέτρεψε ποτέ να αναλάβει την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή