Αποχαιρετισμός Μπλερ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εν μέσω επευφημιών και εγκωμίων των υπουργών του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, προήδρευσε χθες του τελευταίου υπουργικού του συμβουλίου καθώς την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου παραδίδει το πηδάλιο της χώρας στον Γκόρντον Μπράουν.

Στήριξη Μπράουν

Σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ομιλία, ο Μπλερ υποσχέθηκε στο διάδοχό του ότι θα έχει την «αμέριστη στήριξή» του, τόνισε πως ο Γκόρντον Μπράουν διαθέτει όλα τα χαρίσματα για να γίνει καλός πρωθυπουργός και κατέληξε πως ήταν «η σωστή στιγμή για να φύγει».

Οπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εν αναμονή πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ξεχώρισε με το εγκώμιό του λέγοντας ότι τα επιτεύγματα του Τόνι Μπλερ μεταμόρφωσαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία ενώ προχώρησε σε μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη φιλοφρόνηση προσθέτοντας πως οτιδήποτε επιτύχει στο μέλλον ο ίδιος και η κυβέρνησή του, θα οφείλεται στο οικοδόμημα που έχει ήδη χτίσει ο Τόνι Μπλερ. Ανάλογους επαίνους έλαβε, άλλωστε, και από άλλα επίλεκτα στελέχη της κυβέρνησής του όπως από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζακ Στρο, που προέβλεψε ότι «η ιστορία θα τον αναφέρει ως έναν από τους πλέον επιτυχημένους πρωθυπουργούς». Στα εγκώμια αναφέρθηκαν και οι επιλογές εξωτερικής πολιτικής του Μπλερ και ειδικότερα το Ιράκ και το Αφγανιστάν, για τα οποία επαινέθηκε που έλαβε «τις δύσκολες αυτές αποφάσεις». Αφού του χάρισαν έναν πίνακα από την περιοχή Τσέκερς, η συνεδρίαση έληξε όταν όρθιοι οι υπουργοί και βουλευτές του Μπλερ άρχισαν να τον επευφημούν και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, σταμάτησαν μόνον όταν βγήκε από την αίθουσα.

Η συνεδρίαση ήταν η τελευταία όχι μόνον για τον Μπλερ αλλά και για τους Τζον Πρέσκοτ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Τζον Ρέιντ, υπουργό Εσωτερικών, Τζον Ρέιντ και Χίλαρι Αρμστρονγκ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, που παραιτήθηκαν αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον Γκόρντον Μπράουν να σχηματίσει τη δική του κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός Τύπος προεξοφλεί το ποια θα είναι η επόμενη απασχόληση του κ. Μπλερ, που φέρεται να προωθείται από την Ουάσιγκτον για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή. Οπως αναφέρει η New York Times, σύμφωνα με την οποία ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει ήδη συναντηθεί με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής, Ντέιβιντ Γουέλς, και έχουν συζητήσει το θέμα, αν αναλάβει τη θέση ο Μπλερ θα εκπροσωπεί το κουαρτέτο των ΗΠΑ, Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενος ειδικός απεσταλμένος του κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή ήταν ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον, που ανέλαβε τον Μάιο του 2005 αλλά παραιτήθηκε ένα χρόνο αργότερα, δηλώνοντας απογοητευμένος από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Post, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει ικανοποίηση για τη συγκεκριμένη επιλογή στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμερτ. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και το BBC, που επικαλούμενο ανώνυμες πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζει ότι έχουν ήδη συμφωνήσει τόσο το Ισραήλ όσο και η παλαιστινιακή πλευρά ενώ ο ίδιος ο Τόνι Μπλερ έχει εκφράσει ενδιαφέρον. Ο εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ, πάντως, έχει ώς τώρα αποφύγει να επιβεβαιώσει την πληροφορία, ενώ οι πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισαν πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί κάποια συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή