Χρήμα στην «καθαρή ενέργεια»

Χρήμα στην «καθαρή ενέργεια»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακτωλός επενδύσεων σε διάφορα προγράμματα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας καταγράφεται το τελευταίο 18μηνο. Ο ΟΗΕ, μάλιστα, είναι τόσο αισιόδοξος από τις εξελίξεις ώστε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «καθαρή ενέργεια» θα μας παρέχει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος το πολύ το 2030.

Αύξηση επενδύσεων

Το 2006, οι επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια και βιοκαύσιμα ανήλθαν σε 58,3 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 43% αυτές που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο. Βέβαια, επί του παρόντος, η καθαρή ενέργεια αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της χρησιμοποιούμενης ενέργειας παγκοσμίως. Ωστόσο, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι το 18% όλων των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας που οικοδομούνται σήμερα αφορούν «καθαρή ενέργεια».

Τα συμπεράσματα του διεθνούς οργανισμού, τα οποία περιέχονται στην ετήσια επιθεώρηση «Παγκόσμιες Τάσεις στη Βιώσιμο Ανάπτυξη», πρόκειται, αν μη τι άλλο, να προκαλέσουν κατάπληξη μεταξύ των ειδικών που πιστεύουν ότι η πράσινη ενέργεια θα διαδραματίσει απλά συμπληρωματικό ρόλο τουλάχιστον μέχρι το 2050.

Χαρακτηριστικά, ο Αχίμ Στάινερ, διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον, επισημαίνει προλογίζοντας την επιθεώρηση ότι οι τραπεζίτες και οι υπόλοιποι χρηματοδότες αγνόησαν τη διφορούμενη κυβερνητική στάση σχετική με την υπερθέρμανση του περιβάλλοντος και άρχισαν ήδη να επηρεάζουν τις ισορροπίες στον τομέα «ρίχνοντας χρήμα» στις νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η επενδυτική έκρηξη στην καθαρή ενέργεια υποδεικνύει μία πολύ βαθύτερη αλλαγή, όπου η τεχνολογία της ανανεώσιμης ενέργειας αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά προσέγγιση, τα τρία τέταρτα των νέων επενδύσεων αφορούν εταιρείες και προγράμματα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., ενώ το 21% τον αναπτυσσόμενο κόσμο, και κυρίως την Κίνα και την Ινδία.

Ομως, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace βλέπει με αρκετό σκεπτικισμό τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι η παγκόσμια επένδυση σε ενεργειακά προγράμματα μπορεί να προσεγγίζει το 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Χαρακτηριστικά η ΒΡ και η Shell δαπανούν το 5% των επενδύσεών τους σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και το 95% σε πετρέλαιο και βενζίνη. «Σίγουρα διαθέτουμε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια, αλλά ακόμα και τα τεράστια ποσά για τα οποία μιλάμε δεν είναι παρά ψιχία. Σίγουρα η καθαρή ενέργεια αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για το μέλλον, δεν γνωρίζουμε, όμως, αν τελικά έχουμε φτάσει σε κάποιο σημείο που θα μας επιτρέπει να μιλήσουμε για μεταβολή των τάσεων» λέει ο υπεύθυνος της Greenpeace, Τσάρλι Κρόνικ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή