Ιστορικό πλοίο μετατρέπεται σε εμπορικό κέντρο

Ιστορικό πλοίο μετατρέπεται σε εμπορικό κέντρο

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος και το εμπορικό δαιμόνιο έφεραν το τέλος του «Κουίν Ελίζαμπεθ 2», του τελευταίου επιζώντος πλοίου μιας εποχής κατά την οποία τα κρουαζιερόπλοια έμοιαζαν με πλοία και όχι με πλωτές πολυκατοικίες.

Το «Κουίν Ελίζαμπεθ 2», το οποίο έχει μεταφέρει περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια επιβάτες από τότε που καθελκύστηκε, το 1967, πουλήθηκε στο Ντουμπάι έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα αγκυροβολήσει ανοιχτά του Ντουμπάι και επάνω του θα φιλοξενούνται ξενοδοχεία, καταστήματα και ένα μουσείο.

Τα ρεκόρ που έσπασε

Το «Κουίν Ελίζαμπεθ 2» έσπασε ρεκόρ τόσο με την ταχύτητα όσο και τη μακροζωία του, αλλά μετά 40 χρόνια και 5,5 εκατομμύρια μίλια η διατήρησή του σε ενεργό υπηρεσία θα κόστιζε πολλά χρήματα. Εκτιμητές πλοίων ανέφεραν ότι η Cunard πέτυχε πολύ καλή τιμή για το πλοίο, δεδομένου ότι ο αγοραστής θα δαπανήσει πολλά χρήματα ακόμη προκειμένου να αποκαταστήσει το εσωτερικό του και να του ξαναδώσει τη λάμψη που είχε στη δεκαετία του ’60 με ανοιχτόχρωμες δερμάτινες επενδύσεις και ένα πορφυρό πιάνο με ουρά.

Η Cunard πούλησε το «Κουίν Ελίζαμπεθ 2» στην εταιρεία Istithmar, τον επενδυτικό βραχίονα της εταιρείας Dubai World, η οποία ανήκει στην κυβέρνηση του Ντουμπάι.

Το 2009 το «Κουίν Ελίζαμπεθ 2» θα έχει μετατραπεί σε ένα πλωτό «ξενοδοχείο, με καταστήματα και χώρο διασκέδασης», στο Palm Jumeirah, το τεράστιο τεχνητό νησί με σχήμα φοίνικα που θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και διαμερίσματα, και το οποίο επίσης ανήκει στην Dubai World. «Θα έρθει σε ένα σπίτι όπου θα την αγαπάνε», λέει ο πρόεδρος της εταιρείας, σουλτάνος Αχμέντ μπιν Σουλαγιέμ. «Είμαστε ευτυχείς που όταν κλείσει η θρυλική καριέρα του σαν κρουαζιερόπλοιου, θα υπάρχει ένα μόνιμο σπίτι για το Κουίν Ελίζαμπεθ 2 όπου οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να δουν τόσο το πλοίο, όσο και την ιστορία του», προσθέτει η πρόεδρος της εταιρείας Cunard, κ. Κάρολ Μάρλοου.

Στους ταξιδιώτες που ταξίδεψαν με το «Κουίν Ελίζαμπεθ 2» συγκαταλέγονται οι περισσότεροι εστεμμένοι της Ευρώπης, πολιτικοί όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Νέλσον Μαντέλα, ο αστροναύτης Μπαζ Ολντριν, αστέρια όπως η Βέρα Λιν, οι Μπιτλς, ο Μικ Τζάγκερ και ο Ντέιβιντ Μπάουι. Τα εισιτήρια για την κρουαζιέρα των τεσσαρακοστών γενεθλίων του «Κουίν Ελίζαμπεθ 2» έχουν ήδη εξαντληθεί και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα υπόλοιπα ταξίδια που θα κάνει το πλοίο.

Το νέο του σπίτι

«Ηταν ένα υπέροχο πλοίο με πολύ όμορφη γραμμή», λέει ο ο κ. Μάρτιν Χέιγκτον, διευθυντής του οργανισμού National Historic Ships, ο οποίος καταρτίζει τον εθνικό κατάλογο με τα σημαντικά παλαιά πλοία της Βρετανίας. «Αλλά στην ηλικία των 40, το πλοίο είχε πραγματικά γεράσει. Βασικά τα πλοία κατασκευάζονται για 30 χρόνια, είτε είναι σύγχρονα κρουαζιερόπλοια είτε ξύλινα πολεμικά· μετά από αυτό το σημείο η συντήρησή τους είναι πολύ δαπανηρή».

«Το Κουίν Ελίζαμπεθ 2 είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα θαύματα της ναυσιπλοΐας», λέει ο νέος ιδιοκτήτης του, σουλτάνος Μπιν Σουλαγιέμ. «Είναι μακράν το πλέον φημισμένο κρουαζιερόπλοιο που υπάρχει σήμερα στον κόσμο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που θα έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε ένα νέο σπίτι γι’ αυτό στο νεότερο θαύμα του κόσμου, το Palm Jumeirah». Ενώ το σκάφος θα ανακαινιστεί με μεγάλη προσοχή, ένα στοιχείο του θα πρέπει να απαλειφθεί: το καζίνο, το οποίο δεν έχει θέση στο Ντουμπάι. «Το θερμό και ξηρό κλίμα του Ντουμπάι λογικά θα διατηρήσει σε καλή κατάσταση το πλοίο», λέει ο κ. Χέιγκτον.

Στο ζενίθ η τουριστική ανάπτυξη

Το Ντουμπάι είναι το μικρό, εξαιρετικά ζεστό εμιράτο στην ανατολική αραβική χερσόνησο. Τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε μεγάλη τουριστική βιομηχανία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από το πετρέλαιο. Η πόλη θεωρείται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη στον κόσμο, με τα ξενοδοχεία-ουρανοξύστες να ορθώνονται στις αμμουδερές παραλίες της. Αποκομίζει τεράστια έσοδα ως αγορά πολυτελών αφορολόγητων ειδών, καθώς προσελκύει βετεράνους αστέρες αθλητές, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Κέβιν Πίτερσεν. Διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο, το Παλμ Τζουμέιρα, και το ψηλότερο ξενοδοχείο, το Μπουρτζ αλ Αραμπ, που βρίσκεται δίπλα στο ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το Μπουρτζ Ντουμπάι. Επίσης διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο και ένα κλειστό θέρετρο για σκι. Σύντομα εγκαινιάζεται το Ντουμπάιλαντ, η αραβική απάντηση στην Ντίσνεϊλαντ. Πέρυσι διέθεσε 100 δισ. δολάρια για την τουριστική του ανάπτυξη.

Διαδρομές και περιπέτειες

Σεπτέμβριος 1967. To 70.000 τόνων πλοίο εγκαινιάζεται επισήμως στο Ναυπηγείο Τζον Μπράουν στο Κλάιντ από τη βασίλισσα.

Απρίλιος 1969. Παρθενικό ταξίδι στο Λας Πάλμας. Το Queen Elisabeth 2 ξεκινά να διασχίσει 800 φορές τον Ατλαντικό και να πραγματοποιήσει τον γύρο της υφηλίου 24 φορές.

Ιανουάριος 1971. Διασώζει 500 επιβάτες του φλεγόμενου γαλλικού πλοίου Αντίλλες.

Μάιος 1982. Σαλπάρει για τον νότιο Ατλαντικό μεταφέροντας 3.000 στρατιώτες και πλήρωμα 650 εθελοντών κι επιστρέφει ασφαλώς στο Σαουθάμπτον ένα μήνα αργότερα.

1986. Οι στροβιλοκινητήρες ατμού αντικαθίστανται από μηχανές ντίζελ.

1990. Το Queen Elisabeth 2 καταρρίπτει το ρεκόρ του ταχύτερου διάπλου του Ατλαντικού με μηχανές ντίζελ: τέσσερις μέρες, έξι ώρες και 57 λεπτά.

Απρίλιος 1992. Εκτεταμένες επισκευές μετά την πρόσκρουση σε υφάλους στα ανοιχτά της Μασαχουσέτης.

Σεπτέμβριος 1995. Επιβιώνει κύματος 39 μέτρων κατά τη διάρκεια του τυφώνα Λούις.

2004. Το νέο 150.000 τόννων Queen Elisabeth 2 γίνεται η ναυαρχίδα της εταιρείας.

Σεπτέμβριος 2007. Το εισιτήρια της κρουαζιέρας από το Κλάιντ στο Σαουθάμπτον για την επέτειο των 40 χρόνων από τα εγκαίνια του κρουαζιερόπλοιου έχουν εξαντληθεί. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τα 1.600 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή