Ο Τόνι Μπλερ θα γίνει Καθολικός

Ο Τόνι Μπλερ θα γίνει Καθολικός

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τέσσερις μόλις μέρες πριν από την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία της Βρετανίας, μετά μια δεκαετία, ο Τόνι Μπλερ αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το Βατικανό, στο πλαίσιο της πνευματικής του προετοιμασίας για να προσηλυτιστεί στον καθολικισμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, ο Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον πάπα Βενέδικτο τον 16ο. Σύμφωνα επίσης με έτερο δημοσίευμα της εφημερίδας The Daily Telegraph, ο Τόνι Μπλερ προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ποντίφικα.

Σε καθολικά σχολεία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται ότι έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό τη σχετική πνευματική προετοιμασία με τη βοήθεια του ιερέα Τζον Γουολς, πρώην μοναχού, ο οποίος την τελευταία τετραετία επισκεπτόταν, μυστικά μεν αλλά τακτικά, το Τσέκερς, την εξοχική πρωθυπουργική κατοικία. Ερωτηθείς πάντως από τον Guardian, ο Τζον Γουολς δεν επιβεβαίωσε τα περί προσηλυτισμού του κ. Μπλερ. Πηγές, ωστόσο, του Εργατικού Κόμματος τονίζουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός παρακολουθούσε συχνά τη θεία λειτουργία, με τη σύζυγό του Σέρι και τα παιδιά τους σε καθολική εκκλησία. Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι η Σέρι Μπλερ είναι επίσης καθολική και ότι τα παιδιά της οικογένειας Μπλερ έχουν φοιτήσει ή φοιτούν σε καθολικά σχολεία.

Αν ο Τόνι Μπλερ προτίθεται να προσηλυτιστεί στον καθολικισμό, το ερώτημα είναι γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η προφανής απάντηση είναι ότι ο Τόνι Μπλερ σεβάστηκε τη βρετανική παράδοση, η οποία διαχωρίζει τη θρησκεία από την πολιτική. Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε επίγνωση της θέσης του καθολικισμού στη βρετανική δημόσια ζωή. Η Βρετανία δεν είχε ποτέ καθολικό πρωθυπουργό και οι καθολικοί, παρότι τα τελευταία 40 χρόνια κατέχουν σημαντικές θέσεις στην πολιτική, τη βιομηχανία και τα ΜΜΕ της Βρετανίας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με σχετική δυσπιστία – κυρίως οι πολιτικοί για τους οποίους ορισμένοι ισχυρίζονται ότι παίρνουν εντολές από το Βατικανό.

Αν ο Τόνι Μπλερ είχε αποφασίσει να προσηλυτιστεί στον καθολικισμό κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με σειρά ζητημάτων για τα οποία η Καθολική Εκκλησία έχει αντίθετη γνώμη από τη βρετανική κυβέρνηση. Ο κ. Μπλερ κράτησε τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις για τον εαυτό του και μακριά από την πολιτική της κυβέρνησής του. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση Μπλερ προχώρησε στη νομική κατοχύρωση των ζευγαριών των ομοφυλοφίλων, αναγνωρίζοντάς τους και το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά, δεν επιχείρησε να περιορίσει το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις και έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει η επιστημονική έρευνα για τα βλαστοκύτταρα.

Επίσης, ο Μπλερ, όπως και ο θρησκευόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αγνόησε την αντίδραση του Βατικανού στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο Μπλερ όμως δεν μπορούσε να αγνοήσει ότι η έντονη εκδήλωση του θρησκευτικού συναισθήματος είναι κατακριτέα στη Βρετανία. Γι’ αυτό τον λόγο, κατά την ομιλία του πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, δεν επικαλέστηκε τον Θεό, ακολουθώντας τη συμβουλή του Αλιστερ Κάμπελ, συμβούλου επικοινωνίας, ο οποίος του είπε τη μνημειώδη φράση «δεν ασχολούμαστε με τον Θεό». Επιπλέον, ο Τόνι Μπλερ επέλεξε να κρατήσει μυστικές τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, δεδομένου ότι διαδραμάτιζε ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τέλος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Ολμερτ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Μπλερ ρόλο διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή