Η κακή διατροφή καταστρέφει και τα κόκαλα

Η κακή διατροφή καταστρέφει και τα κόκαλα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν μια νέα γυναίκα παύει να έχει έμμηνο ρύση, οι γιατροί συχνά το εκλαμβάνουν σαν «κόκκινη σημαία» που πιθανώς ειδοποιεί ότι αυτή δεν διατρέφεται σωστά ούτε τρώει επαρκείς ποσότητες τροφής και αυτό με τη σειρά του, μεταξύ άλλων προβλημάτων, μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό των οστών.

Μια νέα μελέτη όμως διαπίστωσε ότι μερικές νέες γυναίκες, οι οποίες έχουν κανονική περίοδο, μπορούν επίσης να τρώνε τόσο λίγο, ώστε να διακινδυνεύουν την υγεία των οστών τους. Νέες κοπέλες κάτω των 20 ετών πιθανώς δεν καταναλώνουν επαρκείς θρεπτικές ουσίες εξαιτίας διαφόρων λόγων. Η ανορεξία είναι ένας συνήθης λόγος, αλλά νέες γυναίκες οι οποίες εργάζονται έντονα ή αθλούνται χωρίς να αυξάνουν τις προσλαμβανόμενες ποσότητες ενέργειας βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.

Περιορισμός θερμίδων

Η μελέτη από τους Anne Loucks και Aiden Shearer του Πανεπιστημίου του Οχάιο εξέτασε τον ρόλο της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών και του σχηματισμού οστών σε γυναίκες ηλικίας από 18 μέχρι 32 ετών. Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ. Επί πέντε ημέρες οι ερευνητές περιόρισαν τη λήψη θερμίδων από γυναίκες και τις υποχρέωσαν να γυμνάζονται περισσότερο από μιάμιση ώρα ημερησίως. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μία για νεότερες και μία για μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες. Οταν οι ερευνητές έλαβαν δείγμα αίματος των εθελοντριών στο τέλος των πέντε ημερών, διαπίστωσαν κατεβασμένα επίπεδα δύο δεικτών για τον σχηματισμό οστών.

Ενώ παλαιότερες έρευνες είχαν βρει ότι ο περιορισμός θερμίδων δεν αναστάτωνε το ορμονικό σύστημα στην ομάδα μεγαλύτερων ηλικιών, η νέα μελέτη δείχνει ότι η λήψη πολύ λίγων θερμίδων διαταράσσει τον σχηματισμό των οστών τους.

Οι συνέπειες μπορούν να είναι μεγαλύτερες για γυναίκες, οι οποίες γυμνάζονται πολύ και δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες τροφών.

«Κανονικοί έμμηνοι κύκλοι δεν δείχνουν με συνέπεια ότι αυτές οι γυναίκες τρώνε αρκετά σε σχέση με τις θρεπτικές ουσίες που καταναλώνουν», είπε η Anne Loucks.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή