Κρατήστε τα παιδιά στη σκιά το καλοκαίρι

Κρατήστε τα παιδιά στη σκιά το καλοκαίρι

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ήλιο κρατώντας τα στη σκιά. Σημαντικά νέα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία, αθροιστικά, κι όχι μόνο τα εγκαύματα, είναι το κλειδί -ο αποφασιστικός παράγοντας- για το ποια άτομα θα αναπτύξουν αργότερα θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος, το καλούμενο μελάνωμα.

Τα νέα φθάνουν στις ειδήσεις, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ολοκληρώνει τους επί μακρόν αναμενόμενους κανόνες για τα αντηλιακά σκευάσματα. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η FDA, επιθυμεί να αξιολογούνται τα αντηλιακά σκευάσματα όχι μόνο για το πόσο καλά αυτά παρεμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία-Β, η οποία προκαλεί εγκαύματα, τη σημερινή βαθμολόγηση SPF, αλλά και για το πόσο καλά αυτά τα σκευάσματα προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία-Α, η οποία διεισδύει βαθιά και έχει σχέση με την πρόκληση καρκίνου και την εμφάνιση ρυτίδων.

Οι προτεινόμενοι κανόνες υφίστανται τώρα τελική ανασκόπηση και θα εκδοθούν σε μερικές εβδομάδες, όπως είπε ο διευθυντής πολιτικής της FDA, J. Shuren.Τις αρχικές προτάσεις των νέων κανόνων θα ακολουθήσει περίοδος δημόσιου διαλόγου πριν από την υιοθέτηση των κανόνων στην τελική τους μορφή.

Νέα έρευνα

Νέα έρευνα για το πώς ο ήλιος και η γενετική αλληλεπιδρούν υποδεικνύει πιθανώς ένα σημαντικότερο βήμα το οποίο οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τώρα για να προστατέψουν τα παιδιά τους και τον εαυτό τους.

Ελέγξτε την πρόβλεψη του καιρού και το μετεωρολογικό δελτίο υπεριώδους ακτινοβολίας στον τόπο όπου βρίσκεστε. Γιατί; Επειδή ο τόπος στον οποίο ζείτε -όχι μόνο εκεί που κάνετε σύντομες διακοπές, σε θαλάσσιες ακτές- καθορίζει το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσής σας στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η έκθεση προξενείται κατά τον μεσημεριανό περίπατο, τις διακοπές του σχολείου των παιδιών ή άλλες δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Σημειωτέον ότι η υπεριώδης ακτινοβολία-Α μπορεί ακόμη και να διαπερνά τους υαλοπίνακες. Τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας μεταβάλλονται από τόπο σε τόπο από ημέρα σε ημέρα και από ώρα σε ώρα εξαρτώμενα από το υψόμετρο, από την ύπαρξη νεφών και όζοντος.

«Τα αντηλιακά σκευάσματα είναι ατελή», προειδοποιεί η Nancy Thomas, δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, η οποία διηύθυνε την έρευνα για την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. «Σχεδιάζετε την εκτέλεση των δραστηριοτήτων σας, έτσι ώστε η υπεριώδης ακτινοβολία, στην οποία εκτίθεσθε, να μην είναι τόσο υψηλή», είπε η Τhomas.

Το μελάνωμα

Ο κατεξοχήν θανατηφόρος καρκίνος του δέρματος είναι το μελάνωμα. Θα προσβάλει σχεδόν 60.000 Αμερικανούς φέτος και θα σκοτώσει 8.100 άτομα. Τα κρούσματά του αυξάνονται όλο και περισσότερο επί τρεις δεκαετίες και ενώ συνήθως προσβάλλει τις ηλικίες 40 και 50 ετών, οι γιατροί διαπιστώνουν μελάνωμα και σε νεότερες ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά.

Οι επιστήμονες μελετούν την αλληλεπίδραση γονιδίων και έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία σε ασθενείς με μελάνωμα και τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η παραμονή στη σκιά κατά την αρχή της ζωής των ατόμων είναι σημαντικότερη από όσο προηγουμένως νόμιζαν οι γιατροί.

Η Thomas ανέλυσε γονίδια νεοπλασιών από 214 ασθενείς με μελάνωμα που ζουν τώρα στη Βόρεια Καρολίνα. Συνεργάτες της στο Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Ερευνα στο Boulder της Πολιτείας του Κολοράντο χρησιμοποίησαν στοιχεία από δορυφόρο για να παρακολουθήσουν τον μέσο όρο της υπεριώδους ακτινοβολίας -σταθμίζοντας την υπεριώδη ακτινοβολία-Α και την υπεριώδη ακτινοβολία-Β- σε πόλεις και πολιτείες, όπου αυτοί οι ασθενείς είχαν ζήσει όταν γεννήθηκαν, σε ηλικία 10 χρόνων, 20 χρόνων κ.ο.κ.

Ασθενείς με τις συνηθέστερες γνωστές μεταλλάξεις μελανώματος, καλούμενες μεταλλάξεις BRAF, είχαν επίσης τη μεγαλύτερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μέχρι την ηλικία των 20 χρόνων. Είναι ενδιαφέρον ότι είχαν τις περισσότερες κρεατοελιές, έναν άλλο σοβαρό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη μελανώματος.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά το νέο, ταχέως αναπτυσσόμενο δέρμα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευάλωτο σε προσβάλλουσα υπεριώδη ακτινοβολία, ιδιαιτέρως καθώς αναπτύσσονται κρεατοελιές, λέει η Thomas. Ή πιθανώς σημαίνει ότι η έκθεση στον ήλιο νωρίς, κατά την παιδική ηλικία, διεγείρει την ανάπτυξη κρεατοελιών.

Ενώ επίσης η έκθεση στον ήλιο νέων ενηλίκων έπαιξε κάποιο ρόλο, η συσχέτισή της με τις μεταλλάξεις BRAF εξαφανίστηκε στην ηλικία των 30 ετών.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πιστοποιητικό για να κάνουν οι ενήλικες απεριόριστη «ηλιοθεραπεία», όπως αυτή ακόμα ονομάζεται. Η μελέτη βρήκε ότι ένα υποτμήμα μελανώματος που χαρακτηρίστηκε από μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο, καλούμενο NRAS, έχει έντονη σχέση με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Μέχρι προσφάτως τα αντηλιακά σκευάσματα διηθούσαν, παρεμπόδιζαν το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας-Β που προκαλεί εγκαύματα, όχι όμως την υπεριώδη ακτινοβολία-Α. Αυτό σημαίνει ότι άτομα, τα οποία εξαρτιούνταν κυρίως από αντηλιακά σκευάσματα για να μην πάθουν καρκίνο αισθάνονταν εσφαλμένως ασφαλή.

Σήμερα πολλά αντηλιακά σκευάσματα υπόσχονται επίσης προστασία «ευρέος φάσματος» κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας-Α. Αλλά η αμερικανική και άλλες κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει τις απαραίτητες μεθόδους για να μπορούν να ελέγχουν την ύπαρξη δυνατότητας προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία-Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή