Το Νταρφούρ έφερε πιο κοντά Σαρκοζί και Ράις

Το Νταρφούρ έφερε πιο κοντά Σαρκοζί και Ράις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την ανάγκη χρηματοδότησης μιας νέας διευρυμένης ειρηνευτικής δύναμης στο Νταρφούρ, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ επέκρινε την αδιαφορία της παγκόσμιας κοινότητας για την κρίση στην περιοχή.

«Η σιωπή σκοτώνει», τόνισε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. «Η μη λήψη αποφάσεων και απουσία δράσης είναι απαράδεκτη», ανέφερε ενώπιον των αντιπροσώπων από 18 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στο Νταρφούρ. Το Σουδάν δεν προσεκλήθη στις συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων αντιπρόσωποι από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις συναντήθηκε την Κυριακή με τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο, τον οποίο συνεχάρη για την πρωτοβουλία για το Νταρφούρ. Η κ. Ράις τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα απέτυχε να στηρίξει τον λαό του Νταρφούρ, θέτοντας τέλος στη διένεξη, στα τέσσερα χρόνια της οποίας έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι και πάνω από 2 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Για να είμαι ειλικρινής δεν θεωρώ ότι η διεθνής κοινότητα έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της», τόνισε.

Πρώτη προτεραιότητα της Γαλλίας είναι η χρηματοδότηση της νέας ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) και του ΟΗΕ, την παρουσία της οποίας αποδέχθηκε στις αρχές του μηνός η κυβέρνηση του Σουδάν, ύστερα από ισχυρές πιέσεις. Ο νέος Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ τόνισε ότι οι στρατιώτες πρέπει να πληρωθούν. «Υπάρχουν ήδη στρατιώτες της ΑΕ στο Νταρφούρ. Είναι όμως ανεπαρκώς εξοπλισμένοι και απλήρωτοι. Δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτε αυξάνοντας τον αριθμό των απλήρωτων στρατιωτών», τόνισε ο κ. Κουσνέρ. Ο κ. Σαρκοζί υποσχέθηκε να ενισχύσει την υπάρχουσα ειρηνευτική δύναμη με 10 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σαρκοζί συνεχάρη την κυβέρνηση του Χαρτούμ για την αποδοχή της νέας υβριδικής δύναμης, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε αυστηροί με όποια πλευρά αρνείται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κ. Κουσνέρ η κ. Ράις σε ερώτηση σχετικά με προηγούμενή της δήλωση για τον πόλεμο του Λιβάνου ρωτήθηκε για «τους πόνους από τη γέννηση μιας νέας Μέσης Ανατολής» και αναγνώρισε ότι τα «άσχημα νέα« προέρχονται από το Ιράκ, τον Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη. «Η επίτευξη της Δημοκρατίας θα είναι δύσκολη, όσο υπάρχουν εχθροί που θέλουν να τη στραγγαλίσουν», τόνισε η κ. Ράις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή